Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Kdo by v dnešní době neznal hummus. Ale znáte i jiné luštěninové pomazánky? Jednou ze zajímavých pomazánek je právě fava. Pochází z Řecka a vyrábí se ze žlutého hrachu. Můžete si ji namazat na chléb, dát si ji jako dip na namáčení zeleniny, ale chutná skvěle i samotná nebo jako příloha. 

Jaká je vaše oblíbená luštěninová pomazánka?

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 250 g žlutého hrachu
 500 ml zeleninového vývaru
 40 ml olivového oleje
 2 stroužky česneku
 1 červená cibule
 šťáva z 1 citronu
 sůl
 pepř

Postup

1

Hrách namočíme alespoň na hodinu do studené vody.

2

Přecedíme, dáme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme oloupanou cibuli rozříznutou na čtvrtiny a oloupané stroužky česneku.

3

Dáme vařit. Když začne vývar vřít, ztlumíme a necháme vařit do změknutí hrachu (délka vaření závisí na kvalitě a stáří hrachu a na tom, jak dlouho byl namočený).

4

Když je hrách uvařený, rozmixujeme hrách ve zbytku vývaru i s cibulí a česnekem. Přilijeme olej, citronovou šťávu, osolíme a opepříme.

5

Podáváme s olivami nebo kapary a čerstvým pečivem.

fava - pomazánka hrachu

Ingredients

 250 g žlutého hrachu
 500 ml zeleninového vývaru
 40 ml olivového oleje
 2 stroužky česneku
 1 červená cibule
 šťáva z 1 citronu
 sůl
 pepř

Directions

1

Hrách namočíme alespoň na hodinu do studené vody.

2

Přecedíme, dáme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme oloupanou cibuli rozříznutou na čtvrtiny a oloupané stroužky česneku.

3

Dáme vařit. Když začne vývar vřít, ztlumíme a necháme vařit do změknutí hrachu (délka vaření závisí na kvalitě a stáří hrachu a na tom, jak dlouho byl namočený).

4

Když je hrách uvařený, rozmixujeme hrách ve zbytku vývaru i s cibulí a česnekem. Přilijeme olej, citronovou šťávu, osolíme a opepříme.

5

Podáváme s olivami nebo kapary a čerstvým pečivem.

Fava – řecká hrachová pomazánka
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..