Letos jsem se rozhodla, že v rámci pečení vánočního cukroví zkusím zas několik nových receptů, se kterými nemám žádnou zkušenost. A tak jsem při procházení různých seznamů narazila právě na vinné cukroví. Vzhledem k tomu, že víno moc nepijem a tak pro něj obvykle najdu využití jen při vaření risotta, tak mám v lednici permanentně otevřenou lahev vína (já vím! Jsem hrozná.). Vinné cukroví se přímo nabízelo k tomu, abych k němu část té otevřené lahve využila.
A pokud nejste takoví barbaři jako já, můžete k tomu přistoupit obráceně – při popíjení prostě pár lžic odlijte do těsta! Nebo začněte vyrábět těsto a to víno se přeci musí dopít, že jo… (Nerada bych tedy někoho nabádala k alkoholismu, pokud máte s alkoholem problém, nebo jen nepijete, tak radši upečte něco jiného.)
Těsto na vinné cukroví máte připravené během chvilky a upečené zrovna tak. Pak stačí jen obalit v cukru (opatrně, je hodně křehké, ale o to víc se rozplývá na jazyku) a postupně užírat.
Suroviny
Postup
Z mouky, vína a rostlinného tuku vypracujeme vláčné těsto.
Dáme alespoň na hodinu do ledničky (ale vydrží vám tam i několik dnů).
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vál posypeme hladkou mouku a povolené těsto na něm vyválíme na placku silnou 3-4 mm.
Vykrajovátkem vykrájíme menší tvary a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme 10 minut.
Ještě teplé obalíme v cukru smíchaném se skořicí nebo mletou vanilkou.
Ingredients
Directions
Z mouky, vína a rostlinného tuku vypracujeme vláčné těsto.
Dáme alespoň na hodinu do ledničky (ale vydrží vám tam i několik dnů).
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vál posypeme hladkou mouku a povolené těsto na něm vyválíme na placku silnou 3-4 mm.
Vykrajovátkem vykrájíme menší tvary a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme 10 minut.
Ještě teplé obalíme v cukru smíchaném se skořicí nebo mletou vanilkou.