Perníčky

Když jsem byla malá, perníčky se u nás nikdy moc nepekly. A ani jsem nebyla zrovna fanoušek, vždycky pro mě byly nejdůležitější pracny (které jsem loni vychytala i v bezlepkové variantě, případně můžete zkusit arašídovou variantu). Ale letos jsem se hecla, že je konečně zkusím. A musím říct, že jsem mile překvapená.

Prošla jsem spoustu různých (veganských i neveganských) receptů a nakonec jich několik zkombinovala (a přidala nějaké vlastní nápady). Základ tvoří recept od pana Cuketky, akorát jsem med nahradila javorovým sirupem. Nahradit vejce banánem jsem se rozhodla na základě receptu od Sweet chilli. No a rum jsem tam přidala na základě receptu od Slepičárny. Perníčky jsou výborné, hned po upečení měkké a úplně bych se jich užrala. Jo, a jsou mnohem lepší bez polevy (použila jsem citronovou a jsem z toho dost rozpačitá).

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 250 g hladké mouky
 150 g javorového sirupu
 60 g rostlinného tuku (např. Alsan)
 15 g kakaa
 10 ml rumu
 ½ banánu
 2 lžičky perníkového koření
 ¾ lžička prášku do pečiva

Postup

1

V míse smícháme mouku, koření, prášek do pečiva a kakao.

2

V misce vidličkou rozmělníme banán.

3

Rostlinný tuk dáme do misky, kterou vložíme do hrnce s vroucí vodou a ve vodní lázni ho necháme rozpustit.

4

Smícháme s banánem, rumem a javorovým sirupem.

5

Tekutou směs vlijeme k sypkým surovinám a vypracujeme vláčné těsto (zpočátku fakt hodně lepí, ale nevzdávejte se, to hladké těsto z toho nakonec vznikne).

6

Dáme do lednice na pár hodin odležet.

7

Troubu si předehřejeme na 170 °C.

8

Těsto rozválíme na plát 3 - 5 mm tlustý a vykrajovátkem vykrájujeme různé tvary.

9

Dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby. Pečeme 8 - 10 minut.

vegan perníčky

Ingredients

 250 g hladké mouky
 150 g javorového sirupu
 60 g rostlinného tuku (např. Alsan)
 15 g kakaa
 10 ml rumu
 ½ banánu
 2 lžičky perníkového koření
 ¾ lžička prášku do pečiva

Directions

1

V míse smícháme mouku, koření, prášek do pečiva a kakao.

2

V misce vidličkou rozmělníme banán.

3

Rostlinný tuk dáme do misky, kterou vložíme do hrnce s vroucí vodou a ve vodní lázni ho necháme rozpustit.

4

Smícháme s banánem, rumem a javorovým sirupem.

5

Tekutou směs vlijeme k sypkým surovinám a vypracujeme vláčné těsto (zpočátku fakt hodně lepí, ale nevzdávejte se, to hladké těsto z toho nakonec vznikne).

6

Dáme do lednice na pár hodin odležet.

7

Troubu si předehřejeme na 170 °C.

8

Těsto rozválíme na plát 3 - 5 mm tlustý a vykrajovátkem vykrájujeme různé tvary.

9

Dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby. Pečeme 8 - 10 minut.

Perníčky
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
4 komentáře Přidat své
    1. Zdravím. Toho koření mají být 2 lžičky. Už jsem to opravila, díky za upozornění 🙂

  1. Ahoj, ráda bych sirup nahradila medem, je to možné? Aby to nějak nekazilo konzistenci těsta. Moc děkuji!

    1. Zdravím. Jako veganka med nejím, takže nemám vyzkoušeno. Tipla bych si, že by to problém být neměl, ale garantovat to bohužel neumím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..