Čočková sekaná

Čočková sekaná je jedno z těch jídel, u kterých si připadám fakt dospělá. Žádný polotovar nebo rozvoz z restaurací, ale vydatné, doma připravené jídlo ze základních surovin. Ne že by mi teda normálně vadilo se necítit dospěle, ale je to zajímavý pocit.

Přitom je to dost jednoduché, suroviny člověk nemusí shánět po všech čertech (ano, uznávám, že některé recepty tady na blogu mohou lidi děsit, protože některé z používaných surovin vůbec neznají) a ani příprava není nijak složitá.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 250 g čočky
 200 g žampionů
 200 ml zeleninového vývaru
 150 g ovesných vloček
 100 g vlašských ořechů
 30 g lněných semínek
 3 stroužky česneku
 1 mrkev (cca 100 g)
 1 velká cibule
 1 bobkový list
 2 lžíce oleje
 2 lžíce sojové omáčky
 2 lžičky majoránky
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 sůl
 pepř
Glazura (volitelně)
 1 lžíce rajčatového protlaku
 1 lžíce balzamikového octa
 1 lžíce javorového sirupu

Postup

1

Čočku namočíme alespoň na hodinu do studené vody.

2

Po hodině slijeme, dáme čerstvou vodu, bobkový list a dáme vařit. Vaříme doměkka, poté slijeme a vyndáme bobkový list.

3

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Žampiony (v případě potřeby) oloupeme a nakrájíme na plátky nebo menší kousky (záleží na vás, jak velké kousky hub chcete v sekané mít, já je krájím na plátky). Mrkev očistíme a nakrájíme na malé kostičky.

4

V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli.

5

Přidáme žampiony a smažíme na mírném plameni. Když začnou pouštět vodu, přidáme sójovou omáčku a mrkev a necháme dusit 10 - 15 minut.

6

Lněná semínka rozemeleme na mouku. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.

7

V míse smícháme ovesné vločky, ořechy, lněné semínko, majoránku, rozmarýn a tymián.

8

Přidáme uvařenou čočku, houbovou směs, česnek a zeleninový vývar. Přidáme pepř a sůl.

9

Vytvoříme kompaktní směs a podle potřeby dosolíme. Vzniklou směs přeneseme do formy vyložené pečicím papírem.

10

V misce smícháme rajčatový protlak, balzamikový ocet a javorový sirup a sekanou jím rovnoměrně potřeme. (Tento krok můžete přeskočit, já mám sekanou třeba radši bez glazury, ale je to na vás, čemu dáváte přednost.)

11

Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut.

12

Sekanou necháme odležet alespoň 15 minut, než ji vyndáme a začneme krájet.

čočková sekaná

Ingredients

 250 g čočky
 200 g žampionů
 200 ml zeleninového vývaru
 150 g ovesných vloček
 100 g vlašských ořechů
 30 g lněných semínek
 3 stroužky česneku
 1 mrkev (cca 100 g)
 1 velká cibule
 1 bobkový list
 2 lžíce oleje
 2 lžíce sojové omáčky
 2 lžičky majoránky
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 sůl
 pepř
Glazura (volitelně)
 1 lžíce rajčatového protlaku
 1 lžíce balzamikového octa
 1 lžíce javorového sirupu

Directions

1

Čočku namočíme alespoň na hodinu do studené vody.

2

Po hodině slijeme, dáme čerstvou vodu, bobkový list a dáme vařit. Vaříme doměkka, poté slijeme a vyndáme bobkový list.

3

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Žampiony (v případě potřeby) oloupeme a nakrájíme na plátky nebo menší kousky (záleží na vás, jak velké kousky hub chcete v sekané mít, já je krájím na plátky). Mrkev očistíme a nakrájíme na malé kostičky.

4

V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli.

5

Přidáme žampiony a smažíme na mírném plameni. Když začnou pouštět vodu, přidáme sójovou omáčku a mrkev a necháme dusit 10 - 15 minut.

6

Lněná semínka rozemeleme na mouku. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.

7

V míse smícháme ovesné vločky, ořechy, lněné semínko, majoránku, rozmarýn a tymián.

8

Přidáme uvařenou čočku, houbovou směs, česnek a zeleninový vývar. Přidáme pepř a sůl.

9

Vytvoříme kompaktní směs a podle potřeby dosolíme. Vzniklou směs přeneseme do formy vyložené pečicím papírem.

10

V misce smícháme rajčatový protlak, balzamikový ocet a javorový sirup a sekanou jím rovnoměrně potřeme. (Tento krok můžete přeskočit, já mám sekanou třeba radši bez glazury, ale je to na vás, čemu dáváte přednost.)

11

Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut.

12

Sekanou necháme odležet alespoň 15 minut, než ji vyndáme a začneme krájet.

Čočková sekaná

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..