Faux gras neboli veganské foie gras

faux gras Recept na tohle luxusní faux gras jsem našla na BOSH.TV. Většinou se recepty jen inspiruji a vařím pak z větší části podle sebe (nebo zkombinováním více různých receptů), ale tady by to byla vážně škoda. A pro ty, kteří neumí anglicky nebo neradi vaří podle videí, jsem tenhle recept přeložila a sepsala v češtině.

Tohle faux gras je poněkud luxusní zboží, protože se do něj přidává koňak. Co jsem koukala, tak lahev koňaku nejde pod pětikilo, ale když jsem to zkoušela bez něj, nebylo to tak úplně ono. Na druhou stranu je tohle skvělý jedlý dárek k Vánocům, takže z jedné lahve zvládnete vyrobit tolik faux gras, že tím zvládnete obdarovat nejen všechny příbuzné, ale i kamarády a kolegy.

Pokud ale přeci jen nechcete investovat tolik peněz do koňaku, můžete recept zkusit i bez něj. Případně můžete zkusit paštiku z čočky a mandlí, která je na blogu už nějaký ten pátek.

 

 faux gras neboli veganské foie gras

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 1 lžíce olivového oleje
 1 šalotka
 1 stroužek česneku
 9 středně velkých žampionů
 rozmarýn, tymián a šalvěj
 1 lžíce koňaku
 200 g uvařené čočky (cca 70 - 80 g čočky v suchém stavu)
 75 g vlašských ořechů
 1 lžíce sojové omáčky
 sůl
 25 g uvařené řepy (volitelně)
 olivový nebo jiný oblíbený margarín (volitelně)

Postup

1

Namočte čočku na hodinu. Poté slijte vodu, zalijte čerstvou vodou a dejte vařit. Vařte do změknutí.

2

Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmahneme na pánvi na olivovém oleji.

3

Když šalotka zesklovatí, přidáme očištěné na čtvrtiny nakrájené žampiony a na kolečka nakrájený oloupaný česnek. Občas promícháme.

4

Po 5 minutách přilijeme koňak a přidáme bylinky. Za občasného míchání čekáme, dokud nejsou žampiony měkké.

5

Přesypeme do mixeru, přidáme uvařenou čočku, sůl, sojovou omáčku, vlašské ořechy a uvařenou řepu.

6

Mixujeme do hladka.

7

Přendáme do skleničky a přidáme trochu olivového margarínu.

Veganské foie gras

Tip

Když dáte faux fras do pěkných skleniček, poslouží jako skvělý jedlý dárek pro rodinu i přátele.

 

Ingredients

 1 lžíce olivového oleje
 1 šalotka
 1 stroužek česneku
 9 středně velkých žampionů
 rozmarýn, tymián a šalvěj
 1 lžíce koňaku
 200 g uvařené čočky (cca 70 - 80 g čočky v suchém stavu)
 75 g vlašských ořechů
 1 lžíce sojové omáčky
 sůl
 25 g uvařené řepy (volitelně)
 olivový nebo jiný oblíbený margarín (volitelně)

Directions

1

Namočte čočku na hodinu. Poté slijte vodu, zalijte čerstvou vodou a dejte vařit. Vařte do změknutí.

2

Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmahneme na pánvi na olivovém oleji.

3

Když šalotka zesklovatí, přidáme očištěné na čtvrtiny nakrájené žampiony a na kolečka nakrájený oloupaný česnek. Občas promícháme.

4

Po 5 minutách přilijeme koňak a přidáme bylinky. Za občasného míchání čekáme, dokud nejsou žampiony měkké.

5

Přesypeme do mixeru, přidáme uvařenou čočku, sůl, sojovou omáčku, vlašské ořechy a uvařenou řepu.

6

Mixujeme do hladka.

7

Přendáme do skleničky a přidáme trochu olivového margarínu.

Faux gras

faux gras

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..