Paratha (indické placky)

Paratha je typ indických placek. Vytvoříte ji tak, že rozválíte těsto, potřete ho olejem, složíte a znovu rozválíte a nakonec opečete na pánvi. Paratha může být plněná různými druhy zeleniny, doplněná kořením a bylinkami, nebo bez jakýchkoliv dalších přísad. Parathy se taky liší způsobem, jakým ji skládáte před finálním rozválením.

Tenhle recept je na klasické parathy, ale časem přidám i některé další druhy (třeba s mátou nebo cibulí jsou skvělé).

jak udělat indické placky

Placky jsou skvělé ke spoustě indických jídel jako jsou například kari z červené čočky, chana masala (cizrna v kořeněné rajčatové omáčce) nebo aloo gobi (kořeněný květák a brambory). 

paratha - indická placka

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 2 hrnky celozrnné hladké mouky
 2 lžičky oleje
 ½ lžičky soli
 1 hrnek vody
 olej na potírání

Postup

1

Mouku smícháme se solí. Přilijeme olej a asi 3/4 hrnku vody.

2

Rukama uhněteme těsto, pokud je potřeba, pomalu přidáváme zbytek vody, pokud to s vodou přeženeme, zaprášíme trochou mouky.

3

Hněteme, dokud nemáme vláčné těsto, které se nedrobí ani nelepí na ruce a mísu.

4

Necháme 20 minut odležet a poté těsto rozdělíme na 8 dílů.

5

Z každého dílu vytvoříme kuličku, podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.

6

Vzniklou placku potřeme olejem (olej můžeme ochutit kořením nebo chilli papričkami podle chuti) a složíme podle foto návodu nahoře. Mezi každým skladem potřeme znovu olejem.

7

Složené těsto rozválíme znovu na placku a znovu potřeme olejem. Znovu složíme opět podle foto návodu a před složením potíráme olejem. Znovu rozválíme těsto na placku.

8

Na suché pánvi (mně se nejvíc osvědčila pánev na palačinky, ale vystačíte si s jakoukoliv) opékáme. Když začnou být na parathě vidět bublinky, otočíme a opečeme.

9

Po opečení parathy můžeme ještě potřít olejem (já tento krok většinou vynechávám, ale placky jsou tak o něco sušší, takže záleží na vás).

paratha - indické placky

Ingredients

 2 hrnky celozrnné hladké mouky
 2 lžičky oleje
 ½ lžičky soli
 1 hrnek vody
 olej na potírání

Directions

1

Mouku smícháme se solí. Přilijeme olej a asi 3/4 hrnku vody.

2

Rukama uhněteme těsto, pokud je potřeba, pomalu přidáváme zbytek vody, pokud to s vodou přeženeme, zaprášíme trochou mouky.

3

Hněteme, dokud nemáme vláčné těsto, které se nedrobí ani nelepí na ruce a mísu.

4

Necháme 20 minut odležet a poté těsto rozdělíme na 8 dílů.

5

Z každého dílu vytvoříme kuličku, podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.

6

Vzniklou placku potřeme olejem (olej můžeme ochutit kořením nebo chilli papričkami podle chuti) a složíme podle foto návodu nahoře. Mezi každým skladem potřeme znovu olejem.

7

Složené těsto rozválíme znovu na placku a znovu potřeme olejem. Znovu složíme opět podle foto návodu a před složením potíráme olejem. Znovu rozválíme těsto na placku.

8

Na suché pánvi (mně se nejvíc osvědčila pánev na palačinky, ale vystačíte si s jakoukoliv) opékáme. Když začnou být na parathě vidět bublinky, otočíme a opečeme.

9

Po opečení parathy můžeme ještě potřít olejem (já tento krok většinou vynechávám, ale placky jsou tak o něco sušší, takže záleží na vás).

Paratha (indické placky)
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..