Paratha je typ indických placek. Vytvoříte ji tak, že rozválíte těsto, potřete ho olejem, složíte a znovu rozválíte a nakonec opečete na pánvi. Paratha může být plněná různými druhy zeleniny, doplněná kořením a bylinkami, nebo bez jakýchkoliv dalších přísad. Parathy se taky liší způsobem, jakým ji skládáte před finálním rozválením.
Tenhle recept je na klasické parathy, ale časem přidám i některé další druhy (třeba s mátou nebo cibulí jsou skvělé).
Placky jsou skvělé ke spoustě indických jídel jako jsou například kari z červené čočky, chana masala (cizrna v kořeněné rajčatové omáčce) nebo aloo gobi (kořeněný květák a brambory).
Suroviny
Postup
Mouku smícháme se solí. Přilijeme olej a asi 3/4 hrnku vody.
Rukama uhněteme těsto, pokud je potřeba, pomalu přidáváme zbytek vody, pokud to s vodou přeženeme, zaprášíme trochou mouky.
Hněteme, dokud nemáme vláčné těsto, které se nedrobí ani nelepí na ruce a mísu.
Necháme 20 minut odležet a poté těsto rozdělíme na 8 dílů.
Z každého dílu vytvoříme kuličku, podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.
Vzniklou placku potřeme olejem (olej můžeme ochutit kořením nebo chilli papričkami podle chuti) a složíme podle foto návodu nahoře. Mezi každým skladem potřeme znovu olejem.
Složené těsto rozválíme znovu na placku a znovu potřeme olejem. Znovu složíme opět podle foto návodu a před složením potíráme olejem. Znovu rozválíme těsto na placku.
Na suché pánvi (mně se nejvíc osvědčila pánev na palačinky, ale vystačíte si s jakoukoliv) opékáme. Když začnou být na parathě vidět bublinky, otočíme a opečeme.
Po opečení parathy můžeme ještě potřít olejem (já tento krok většinou vynechávám, ale placky jsou tak o něco sušší, takže záleží na vás).
Ingredients
Directions
Mouku smícháme se solí. Přilijeme olej a asi 3/4 hrnku vody.
Rukama uhněteme těsto, pokud je potřeba, pomalu přidáváme zbytek vody, pokud to s vodou přeženeme, zaprášíme trochou mouky.
Hněteme, dokud nemáme vláčné těsto, které se nedrobí ani nelepí na ruce a mísu.
Necháme 20 minut odležet a poté těsto rozdělíme na 8 dílů.
Z každého dílu vytvoříme kuličku, podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.
Vzniklou placku potřeme olejem (olej můžeme ochutit kořením nebo chilli papričkami podle chuti) a složíme podle foto návodu nahoře. Mezi každým skladem potřeme znovu olejem.
Složené těsto rozválíme znovu na placku a znovu potřeme olejem. Znovu složíme opět podle foto návodu a před složením potíráme olejem. Znovu rozválíme těsto na placku.
Na suché pánvi (mně se nejvíc osvědčila pánev na palačinky, ale vystačíte si s jakoukoliv) opékáme. Když začnou být na parathě vidět bublinky, otočíme a opečeme.
Po opečení parathy můžeme ještě potřít olejem (já tento krok většinou vynechávám, ale placky jsou tak o něco sušší, takže záleží na vás).