Paratha (indické placky)

Paratha je typ indických placek. Vytvoříte ji tak, že rozválíte těsto, potřete ho olejem, složíte a znovu rozválíte a nakonec opečete na pánvi. Paratha může být plněná různými druhy zeleniny, doplněná kořením a bylinkami, nebo bez jakýchkoliv dalších přísad. Parathy se taky liší způsobem, jakým ji skládáte před finálním rozválením.

Tenhle recept je na klasické parathy, ale časem přidám i některé další druhy (třeba s mátou nebo cibulí jsou skvělé).

jak udělat indické placky

Placky jsou skvělé ke spoustě indických jídel jako jsou například kari z červené čočky, chana masala (cizrna v kořeněné rajčatové omáčce) nebo aloo gobi (kořeněný květák a brambory). 

paratha - indická placka

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 2 hrnky celozrnné hladké mouky
 2 lžičky oleje
 ½ lžičky soli
 1 hrnek vody
 olej na potírání

Postup

1

Mouku smícháme se solí. Přilijeme olej a asi 3/4 hrnku vody.

2

Rukama uhněteme těsto, pokud je potřeba, pomalu přidáváme zbytek vody, pokud to s vodou přeženeme, zaprášíme trochou mouky.

3

Hněteme, dokud nemáme vláčné těsto, které se nedrobí ani nelepí na ruce a mísu.

4

Necháme 20 minut odležet a poté těsto rozdělíme na 8 dílů.

5

Z každého dílu vytvoříme kuličku, podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.

6

Vzniklou placku potřeme olejem (olej můžeme ochutit kořením nebo chilli papričkami podle chuti) a složíme podle foto návodu nahoře. Mezi každým skladem potřeme znovu olejem.

7

Složené těsto rozválíme znovu na placku a znovu potřeme olejem. Znovu složíme opět podle foto návodu a před složením potíráme olejem. Znovu rozválíme těsto na placku.

8

Na suché pánvi (mně se nejvíc osvědčila pánev na palačinky, ale vystačíte si s jakoukoliv) opékáme. Když začnou být na parathě vidět bublinky, otočíme a opečeme.

9

Po opečení parathy můžeme ještě potřít olejem (já tento krok většinou vynechávám, ale placky jsou tak o něco sušší, takže záleží na vás).

paratha - indické placky

Ingredients

 2 hrnky celozrnné hladké mouky
 2 lžičky oleje
 ½ lžičky soli
 1 hrnek vody
 olej na potírání

Directions

1

Mouku smícháme se solí. Přilijeme olej a asi 3/4 hrnku vody.

2

Rukama uhněteme těsto, pokud je potřeba, pomalu přidáváme zbytek vody, pokud to s vodou přeženeme, zaprášíme trochou mouky.

3

Hněteme, dokud nemáme vláčné těsto, které se nedrobí ani nelepí na ruce a mísu.

4

Necháme 20 minut odležet a poté těsto rozdělíme na 8 dílů.

5

Z každého dílu vytvoříme kuličku, podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.

6

Vzniklou placku potřeme olejem (olej můžeme ochutit kořením nebo chilli papričkami podle chuti) a složíme podle foto návodu nahoře. Mezi každým skladem potřeme znovu olejem.

7

Složené těsto rozválíme znovu na placku a znovu potřeme olejem. Znovu složíme opět podle foto návodu a před složením potíráme olejem. Znovu rozválíme těsto na placku.

8

Na suché pánvi (mně se nejvíc osvědčila pánev na palačinky, ale vystačíte si s jakoukoliv) opékáme. Když začnou být na parathě vidět bublinky, otočíme a opečeme.

9

Po opečení parathy můžeme ještě potřít olejem (já tento krok většinou vynechávám, ale placky jsou tak o něco sušší, takže záleží na vás).

Paratha (indické placky)
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..