Tlačenka

Tlačenka je jedno z těch jídel, u kterých se vždycky seběhne hromada lidí s otázkou: „A proč, když jste se rozhodli, že nechcete jíst maso, si vytváříte náhražky, které mají chutnat jako maso?“ Po více jak osmi letech už ani nemám chuť na to nějak odpovídat. 

Pokud patříte do stejné kategorie jako já, kdy jste vegani z etických nebo ekologických důvodů a ne proto, že vám maso nechutná (ano, já vím, to pak ani není veganství), tak tento recept možná oceníte.

Tenhle recept považuji spíš za inspiraci. Obsah tlačenky si můžete upravit podle svých chutí nebo podle toho, co zrovna vaše zdravá výživa nabízí. Zároveň můžete kromě alternativ masa přidat i nějakou zeleninu, aby byla tlačenka barevnější. I tak ale předpokládám, že se najde dost lidí, kterým tento recept usnadní život (nebo ho alespoň zpříjemní).

U některých receptů na tlačenku, které se občas objevují na Facebooku ve Veganské DIY kuchařce, vidím, že lidi kupují sáčky na tlačenku. Já vím, že je pak krásně kulatá a vypadá autentičtěji. Ale zbytečnější věc, než tenhle kus plastu, si snad ani neumím představit. Naprosto vám poslouží jakákoliv forma, kterou doma už máte. Srnčí hřbet, bábovková nebo nějaká obdélníková. Nejenže ji můžete používat opakovaně, ale můžete v ní i péct – třeba makovec nebo bábovku.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 100 g tofu natural
 100 g uzeného tofu
 100 g kukuřízku (2 ks)
 50 g sójových párků (1 nožička)
Sójové nudličky
 50 g sojových kostek nebo nudliček
 1 lžíce sójové omáčky
 1 lžička oleje
 1 lžička plnotučné hořčice
 1 lžička lahůdkového droždí
 1 lžička miso pasty
 1 lžička lahůdkové papriky
 1 lžička sušeného česneku
„Želatina“
 900 ml vody
 2 lžíce zeleninového bujonu
 15 g agaru

Postup

1

Sójové kostky uvaříme do měkka a po vychladnutí pořádně vyždímáme, aby v nich zůstalo co nejmenší množství vody.

2

Ze sójové omáčky, hořčice, miso pasty, lahůdkového droždí, lahůdkové papriky a sušeného česneku připravíme marinádu (můžete nahradit jinou oblíbenou marinádou). Smícháme se sójovými kostkami a necháme alespoň hodinu uležet.

3

Tofu, kukuřízek a párky nakrájíme na menší kousky. Spolu s namarinovanou sójou osmažíme na pánvi a přendáme do vhodné formy (já používám obdélnikovou formu 26 x 11 x 7 cm).

4

Vodu smícháme se zeleninovým bujonem. Pak přidáme agar a postupujeme dle návodu na obalu agaru (každý agar se chová trochu jinak, takže si pečlivě přečtěte návod a případně upravte množství).

5

Horký agar nalijeme do formy, promícháme a necháme vychladnout.

veganská tlačenka

Ingredients

 100 g tofu natural
 100 g uzeného tofu
 100 g kukuřízku (2 ks)
 50 g sójových párků (1 nožička)
Sójové nudličky
 50 g sojových kostek nebo nudliček
 1 lžíce sójové omáčky
 1 lžička oleje
 1 lžička plnotučné hořčice
 1 lžička lahůdkového droždí
 1 lžička miso pasty
 1 lžička lahůdkové papriky
 1 lžička sušeného česneku
„Želatina“
 900 ml vody
 2 lžíce zeleninového bujonu
 15 g agaru

Directions

1

Sójové kostky uvaříme do měkka a po vychladnutí pořádně vyždímáme, aby v nich zůstalo co nejmenší množství vody.

2

Ze sójové omáčky, hořčice, miso pasty, lahůdkového droždí, lahůdkové papriky a sušeného česneku připravíme marinádu (můžete nahradit jinou oblíbenou marinádou). Smícháme se sójovými kostkami a necháme alespoň hodinu uležet.

3

Tofu, kukuřízek a párky nakrájíme na menší kousky. Spolu s namarinovanou sójou osmažíme na pánvi a přendáme do vhodné formy (já používám obdélnikovou formu 26 x 11 x 7 cm).

4

Vodu smícháme se zeleninovým bujonem. Pak přidáme agar a postupujeme dle návodu na obalu agaru (každý agar se chová trochu jinak, takže si pečlivě přečtěte návod a případně upravte množství).

5

Horký agar nalijeme do formy, promícháme a necháme vychladnout.

Tlačenka

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..