Pho – vietnamská polévka

Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, jak udělat takový zeleninový vývar, který by mě posadil na zadek (jakože je fakt skvělý, ne že vás donutí strávit zbytek dne na hajzlíku). Protože dobrou pho bez dobrého vývaru prostě neuvaříte. A přiznejme si, že české trio mrkev, celer, petržel, se k vietnamské kuchyni moc nehodí. 

Při pátrání po tom, jak připravit famózní vývar, jsem čerpala rady u pana Cuketky a od Florentýny. Specifické rady pro pho jsem na radu své vietnamské kamarádky hledala na blogu Gurmánky. Několik cenných rad jsem vyčetla i u receptu ve Víc než jen vietnamská kuchařka.

A protože dobrá pho se krom pořádného vývaru neobejde ani bez všech těch ozdobiček okolo, potřebovala jsem vymyslet, jak namarinovat sojové nudličky. Nakonec jsem se rozhodla pro nejčastěji používané suroviny vietnamské kuchyně v kombinaci s lahůdkovým droždím. Použila jsem i veganskou rybí omáčku, kterou jsem si před pár týdny připravila podle receptu z blogu Chay.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

Vývar
 700 g cibule (směs bílé, červené a žluté)
 150 g petržele
 300 g celeru
 400 g mrkve
 500 g řapíkatého celeru
 650 g rajčat
 300 g pórku
 375 g růžičkové kapusty
 25 g česneku
 4 hřebíčky
 4 badyány
 8 kardamomů
 1 větší kousek skořice
 zázvor o velikosti palce
 30 ml oleje
 15 g soli
 5 plátků nori řasy
 50 g dýňových semínek
 50 g sušených shiitake
 1 lžíce libečku (pesta z něj, nebo nasekaného čerstvého)
 4 l vody
 50 ml sojové omáčky
Sojové nudličky
 150 g sojových nudliček
 50 ml sojové omáčky
 50 ml limetkové šťávy (tj cca šťáva z jedné limetky)
 50 ml veganské rybí omáčky (odkaz na recept najdete nahoře v článku)
 20 g lahůdkového droždí
 10 g cukru
 2 lžičky sušeného česneku
Další ingredience - množství je uváděno na jednu porci
 75 g plochých rýžových nudlí pho
 50 g silken tofu nebo tofu natural
 máta
 koriandr
 mungo klíčky
 chilli papričky
 limetková šťáva
 jarní cibulka

Postup

Vývar
1

Předehřejeme troubu na 220 °C.

2

Mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na menší kusy (kolem 1 - 2 cm), vložíme na plech a dáme péct na 30 minut.

3

Oloupeme cibule, rozkrojíme je napůl. Asi 5 minut před vytažením zbylé zeleniny z trouby dáme do hrnce olej, přidáme cibule řezem dolů, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a skořici. Zprudka restujeme, dokud cibule nezačne černat. Poté přidáme zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny určené na vývar kromě sojové omáčky.

4

Když začne voda vřít, stáhneme teplotu a necháme vývar táhnout pod bodem varu (pokud máte doma teploměr, tak můžete zkontrolovat, že má vývar kolem 80 - 90 °C.

5

Po 30 minutách vývar zcedíme a zbytky vyhodíme (zelenina už všechnu chuť i hodnotné živiny předala vývaru). Přidáme sojovou omáčku a v případě potřeby vývar dosolíme.

Sojové nudličky
6

Nudličky uvaříme ve vodě dle návodu na obalu.

7

Když nudličky změknou, zcedíme je, vyždímáme všechnu přebytečnou vodu (čím poctivěji, tím lépe pak nasají chuť marinády).

8

V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a zalijeme nudličky. Necháme alespoň hodinu odpočinout.

9

Nudličky osmažíme na troše oleje a vložíme do polévky.

Rýžové nudle pho
10

Nudle namočíme alespoň na 30 minut do vlažné vody.

11

Slijeme vodu, přidáme nudle do osolené vroucí vody a necháme 3 minuty vařit.

12

Nudle zcedíme a propláchneme studenou vodou.

13

Vložíme do misky a okamžitě zalijeme hotovým vývarem

Ostatní přísady
14

Tofu nakrájíme na plátky a osmažíme na troše oleje.

15

Koriandr, mátu, jarní cibulku a chilli papričky (pokud nemáte rádi pálivé, můžete je vynechat) nakrájíme na menší kusy, cibuli nakrájíme na co nejtenčí plátky a přidáme do polévky těsně před podáváním.

16

Zakápneme trochou limetkové šťávy.

vietnamská polévka pho ve vegan verzi

Ingredients

Vývar
 700 g cibule (směs bílé, červené a žluté)
 150 g petržele
 300 g celeru
 400 g mrkve
 500 g řapíkatého celeru
 650 g rajčat
 300 g pórku
 375 g růžičkové kapusty
 25 g česneku
 4 hřebíčky
 4 badyány
 8 kardamomů
 1 větší kousek skořice
 zázvor o velikosti palce
 30 ml oleje
 15 g soli
 5 plátků nori řasy
 50 g dýňových semínek
 50 g sušených shiitake
 1 lžíce libečku (pesta z něj, nebo nasekaného čerstvého)
 4 l vody
 50 ml sojové omáčky
Sojové nudličky
 150 g sojových nudliček
 50 ml sojové omáčky
 50 ml limetkové šťávy (tj cca šťáva z jedné limetky)
 50 ml veganské rybí omáčky (odkaz na recept najdete nahoře v článku)
 20 g lahůdkového droždí
 10 g cukru
 2 lžičky sušeného česneku
Další ingredience - množství je uváděno na jednu porci
 75 g plochých rýžových nudlí pho
 50 g silken tofu nebo tofu natural
 máta
 koriandr
 mungo klíčky
 chilli papričky
 limetková šťáva
 jarní cibulka

Directions

Vývar
1

Předehřejeme troubu na 220 °C.

2

Mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na menší kusy (kolem 1 - 2 cm), vložíme na plech a dáme péct na 30 minut.

3

Oloupeme cibule, rozkrojíme je napůl. Asi 5 minut před vytažením zbylé zeleniny z trouby dáme do hrnce olej, přidáme cibule řezem dolů, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a skořici. Zprudka restujeme, dokud cibule nezačne černat. Poté přidáme zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny určené na vývar kromě sojové omáčky.

4

Když začne voda vřít, stáhneme teplotu a necháme vývar táhnout pod bodem varu (pokud máte doma teploměr, tak můžete zkontrolovat, že má vývar kolem 80 - 90 °C.

5

Po 30 minutách vývar zcedíme a zbytky vyhodíme (zelenina už všechnu chuť i hodnotné živiny předala vývaru). Přidáme sojovou omáčku a v případě potřeby vývar dosolíme.

Sojové nudličky
6

Nudličky uvaříme ve vodě dle návodu na obalu.

7

Když nudličky změknou, zcedíme je, vyždímáme všechnu přebytečnou vodu (čím poctivěji, tím lépe pak nasají chuť marinády).

8

V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a zalijeme nudličky. Necháme alespoň hodinu odpočinout.

9

Nudličky osmažíme na troše oleje a vložíme do polévky.

Rýžové nudle pho
10

Nudle namočíme alespoň na 30 minut do vlažné vody.

11

Slijeme vodu, přidáme nudle do osolené vroucí vody a necháme 3 minuty vařit.

12

Nudle zcedíme a propláchneme studenou vodou.

13

Vložíme do misky a okamžitě zalijeme hotovým vývarem

Ostatní přísady
14

Tofu nakrájíme na plátky a osmažíme na troše oleje.

15

Koriandr, mátu, jarní cibulku a chilli papričky (pokud nemáte rádi pálivé, můžete je vynechat) nakrájíme na menší kusy, cibuli nakrájíme na co nejtenčí plátky a přidáme do polévky těsně před podáváním.

16

Zakápneme trochou limetkové šťávy.

Pho
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
8 komentářů Přidat své
    1. Na zeleninový vývar to málo není (i když samozřejmě záleží na tom, jak najemno je nakrájená zelenina, někdy to může vyžadovat času malinko víc). Každopádně zeleninový vývar se nemá táhnout několik jako je to potřeba u masových.

  1. Dobrý den Barboro,

    chci se zeptat ohledně receptu. Těmi 5 listy nori řasy je myšleno 5 formátů co se používá na sushi?
    Děkuji za odpověď.

    1. Vždy když najdu odvahu na tento delší recept tak se vracím sem. Skvěly poměr všeho dává Pho tu správnou chuť. I když musím pro ingredience do 3 obchodů tak to vzdy stoji za to

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..