Lassi

Když jsem si vybírala recepty z kuchařky Veganské vaření, abych ji mohla zrecenzovat (recenze je v přípravě), narazila jsem na meruňkové lassi. Moc mě teda nezaujaly kompotované meruňky, ale samotné lassi jsem si šla hned vygooglovat. I když v Americe a Evropě se rozmohly varianty s ovocem, podle indických bloggerů se v Indii nejčastěji dělá „obyčejné“ jen z jogurtu, vody, cukru, kardamomu a šafránu. A ještě oblíbenější je v Indii slané lassi (ale na to vám sem hodím recept možná zas někdy příště).

Všechny suroviny můžete rozmixovat v mixéru. Ale pokud doma máte kvedlačku (taky tomu zásadně říkáte kvrdlačka?) můžete to zkusit tak, jak se to připravovalo v Indii (můžete použít i obyčejnou metličku). Osobně preferuji kvedlačku, protože je mnohem jednodušší na mytí a o moc víc času s přípravou vám to nezabere. Ušetřený čas s mixéremstejně strávíte jeho čištěním.

Zkoušela jsem lassi připravit s různými sladidly a tady jsou moje 2 nejoblíbenější verze a klasika s obyčejným cukrem. To nejtmavší na fotce je s kokosovým cukrem, nejsvětlejší s klasickým cukrem a to „mezi“ s javorovým sirupem. Osladit si to nicméně můžete čím chcete a klidně můžete dát víc nebo míň podle vlastních preferencí. 

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 160 g kokosového jogurtu (já použila neslazený z Lidlu)
 160 ml vody
 2 lžíce cukru, kokosového cukru nebo javorového sirupu (nebo jiné sladidlo dle chuti)
 3 semínka kardamomu
 šafrán (volitelně)

Postup

Postup s kvedlačkou (originální indický postup)
1

Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.

2

Kokosový jogurt dáme do vyšší nádoby a kvedlačkou rozšleháme. Přidáme cukr nebo sirup a znovu rozkvedláme, dokud se cukr nerozpustí nebo sirup nepromísí s jogurtem.

3

Přidáme studenou vodu a nadrcený kardamom a ještě jednou rozkvedláme.

4

Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme.

Pokud máte raději mixér
5

Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.

6

Vše kromě šafránu dáme do mixéru a rozmixujeme.

7

Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme

lassi z kokosového jogurtu

Ingredients

 160 g kokosového jogurtu (já použila neslazený z Lidlu)
 160 ml vody
 2 lžíce cukru, kokosového cukru nebo javorového sirupu (nebo jiné sladidlo dle chuti)
 3 semínka kardamomu
 šafrán (volitelně)

Directions

Postup s kvedlačkou (originální indický postup)
1

Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.

2

Kokosový jogurt dáme do vyšší nádoby a kvedlačkou rozšleháme. Přidáme cukr nebo sirup a znovu rozkvedláme, dokud se cukr nerozpustí nebo sirup nepromísí s jogurtem.

3

Přidáme studenou vodu a nadrcený kardamom a ještě jednou rozkvedláme.

4

Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme.

Pokud máte raději mixér
5

Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.

6

Vše kromě šafránu dáme do mixéru a rozmixujeme.

7

Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme

Lassi
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..