Když jsem si vybírala recepty z kuchařky Veganské vaření, abych ji mohla zrecenzovat (recenze je v přípravě), narazila jsem na meruňkové lassi. Moc mě teda nezaujaly kompotované meruňky, ale samotné lassi jsem si šla hned vygooglovat. I když v Americe a Evropě se rozmohly varianty s ovocem, podle indických bloggerů se v Indii nejčastěji dělá „obyčejné“ jen z jogurtu, vody, cukru, kardamomu a šafránu. A ještě oblíbenější je v Indii slané lassi (ale na to vám sem hodím recept možná zas někdy příště).
Všechny suroviny můžete rozmixovat v mixéru. Ale pokud doma máte kvedlačku (taky tomu zásadně říkáte kvrdlačka?) můžete to zkusit tak, jak se to připravovalo v Indii (můžete použít i obyčejnou metličku). Osobně preferuji kvedlačku, protože je mnohem jednodušší na mytí a o moc víc času s přípravou vám to nezabere. Ušetřený čas s mixéremstejně strávíte jeho čištěním.
Zkoušela jsem lassi připravit s různými sladidly a tady jsou moje 2 nejoblíbenější verze a klasika s obyčejným cukrem. To nejtmavší na fotce je s kokosovým cukrem, nejsvětlejší s klasickým cukrem a to „mezi“ s javorovým sirupem. Osladit si to nicméně můžete čím chcete a klidně můžete dát víc nebo míň podle vlastních preferencí.
Suroviny
Postup
Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.
Kokosový jogurt dáme do vyšší nádoby a kvedlačkou rozšleháme. Přidáme cukr nebo sirup a znovu rozkvedláme, dokud se cukr nerozpustí nebo sirup nepromísí s jogurtem.
Přidáme studenou vodu a nadrcený kardamom a ještě jednou rozkvedláme.
Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme.
Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.
Vše kromě šafránu dáme do mixéru a rozmixujeme.
Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme

Ingredients
Directions
Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.
Kokosový jogurt dáme do vyšší nádoby a kvedlačkou rozšleháme. Přidáme cukr nebo sirup a znovu rozkvedláme, dokud se cukr nerozpustí nebo sirup nepromísí s jogurtem.
Přidáme studenou vodu a nadrcený kardamom a ještě jednou rozkvedláme.
Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme.
Kardamom vložíme do hmoždíře a rozbijeme slupky. Slupky vyhodíme a semínka rozdrtíme.
Vše kromě šafránu dáme do mixéru a rozmixujeme.
Přelijeme do sklenice, přidáme špetku šafránu a ihned podáváme
Díky za krásný popisek jak vyrobit včetně gramáží, moc mě to potěšilo.