Bezlepkové linecké cukroví

Dlouhé roky jsem se vyhýbala tomu, že bych zkusila upéct bezlepkové cukroví. Ale protože jak už jsem psala jinde, bráchovi diagnostikovali histaminovou intoleranci, letos jsem už neměla žádnou výmluvu. I když to byl boj, mám pro vás připravené dva recepty na cukroví. První z nich je bezlepkové linecké.

Bezlepkové pečení byl poněkud boj. Rozhodla jsem se, že pojedu podle cizích receptů, protože když to někdo veřejně sdílel, tak to přece musí fungovat. Haha. Evidentně nemusí a 3 druhy letěly do koše. Nakonec jsem se jen inspirovala tu na jednom místě, tu na onom a povedly se mi pracny, perníčky a linecké. Ale perníčky nepovažuji za dostatečně vychytané, tak vám nasdílím jen pracny a linecké. 

Jak pracovat s bezlepkovými moukami jsem si nastudovala u Kašule, jak nahradit vajíčko (v receptech s lepkem to obvykle neřeším, protože to není potřeba, ale tady to bez toho fakt nešlo) zas v e-booku Marie Jurkové (neustále mě zaráží, že spousta lidí tvrdí, že ghí není mléčný výrobek). S výsledným těstem se pracovalo překvapivě dobře, šlo snadno vyválet bez trhání a vykrájené kousky taky nebyl problém přenést na plech (ačkoliv složitým tvarům bych se vyhla).

Bezlepkové linecké (a obecně bezlepkové cukroví) není úplně stejné, jako to klasické s lepkem. Ale samotnou mě překvapilo, že mě tam žádná chuť nijak neruší. Výsledné cukroví jsem slepovala marmeládou z černého rybízu od Relaxu (to není reklama, jen mám jejich marmelády fakt ráda) a matcha krémem z kešu (recept přidám v neděli).

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 70 g pohankové mouky
 50 g kukuřičné mouky
 50 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
 30 g tapiokového škrobu
 ½ lžičky prášku do pečiva
 50 ml rostlinného mléka (já použila kešu)
 3 g psyllia (1 zarovnaná lžička)
 60 g kokosového cukru
 50 g rostlinného tuku (já použila alsan)

Postup

1

Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.

2

Mouky, škrob, prášek do pečiva a kokosový cukr smíchejte v míse.

3

Přilijte mléko s psylliem a rostlinný tuk přidejte k moukám a vypracujte vláčné těsto.

4

Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice.

5

Troubu předehřejeme na 175 °C.

6

Vyválejte na pomoučeném vále (použijte některou z muk, kterou jste použili do těsta) a vykrajujte tvary dle libosti. Doporučuji používat co nejjednodušší tvary a středy vykrajovat až po přenesení na plech. Přeci jen bezlepkové mouky nemají takovou soudržnost jako klasická bílá mouka.

7

Vložíme plech do trouby a pečeme cca 15 minut.

8

Slepujeme rybízovou (nebo jakoukoliv oblíbenou marmeládou) nebo matcha krémem z kešu ořechů (recept přidám v neděli).

nízkohistaminové linecké cukroví

Ingredients

 70 g pohankové mouky
 50 g kukuřičné mouky
 50 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
 30 g tapiokového škrobu
 ½ lžičky prášku do pečiva
 50 ml rostlinného mléka (já použila kešu)
 3 g psyllia (1 zarovnaná lžička)
 60 g kokosového cukru
 50 g rostlinného tuku (já použila alsan)

Directions

1

Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.

2

Mouky, škrob, prášek do pečiva a kokosový cukr smíchejte v míse.

3

Přilijte mléko s psylliem a rostlinný tuk přidejte k moukám a vypracujte vláčné těsto.

4

Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice.

5

Troubu předehřejeme na 175 °C.

6

Vyválejte na pomoučeném vále (použijte některou z muk, kterou jste použili do těsta) a vykrajujte tvary dle libosti. Doporučuji používat co nejjednodušší tvary a středy vykrajovat až po přenesení na plech. Přeci jen bezlepkové mouky nemají takovou soudržnost jako klasická bílá mouka.

7

Vložíme plech do trouby a pečeme cca 15 minut.

8

Slepujeme rybízovou (nebo jakoukoliv oblíbenou marmeládou) nebo matcha krémem z kešu ořechů (recept přidám v neděli).

Bezlepkové linecké cukroví

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.