Bezlepkové linecké cukroví

Dlouhé roky jsem se vyhýbala tomu, že bych zkusila upéct bezlepkové cukroví. Ale protože jak už jsem psala jinde, bráchovi diagnostikovali histaminovou intoleranci, letos jsem už neměla žádnou výmluvu. I když to byl boj, mám pro vás připravené dva recepty na cukroví. První z nich je bezlepkové linecké.

Bezlepkové pečení byl poněkud boj. Rozhodla jsem se, že pojedu podle cizích receptů, protože když to někdo veřejně sdílel, tak to přece musí fungovat. Haha. Evidentně nemusí a 3 druhy letěly do koše. Nakonec jsem se jen inspirovala tu na jednom místě, tu na onom a povedly se mi pracny, perníčky a linecké. Ale perníčky nepovažuji za dostatečně vychytané, tak vám nasdílím jen pracny a linecké. 

Jak pracovat s bezlepkovými moukami jsem si nastudovala u Kašule, jak nahradit vajíčko (v receptech s lepkem to obvykle neřeším, protože to není potřeba, ale tady to bez toho fakt nešlo) zas v e-booku Marie Jurkové (neustále mě zaráží, že spousta lidí tvrdí, že ghí není mléčný výrobek). S výsledným těstem se pracovalo překvapivě dobře, šlo snadno vyválet bez trhání a vykrájené kousky taky nebyl problém přenést na plech (ačkoliv složitým tvarům bych se vyhla).

Bezlepkové linecké (a obecně bezlepkové cukroví) není úplně stejné, jako to klasické s lepkem. Ale samotnou mě překvapilo, že mě tam žádná chuť nijak neruší. Výsledné cukroví jsem slepovala marmeládou z černého rybízu od Relaxu (to není reklama, jen mám jejich marmelády fakt ráda) a matcha krémem z kešu.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 70 g pohankové mouky
 50 g kukuřičné mouky
 50 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
 30 g tapiokového škrobu
 ½ lžičky prášku do pečiva
 50 ml rostlinného mléka (já použila kešu)
 3 g psyllia (1 zarovnaná lžička)
 60 g kokosového cukru
 50 g rostlinného tuku (já použila alsan)

Postup

1

Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.

2

Mouky, škrob, prášek do pečiva a kokosový cukr smíchejte v míse.

3

Přilijte mléko s psylliem a rostlinný tuk přidejte k moukám a vypracujte vláčné těsto.

4

Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice.

5

Troubu předehřejeme na 175 °C.

6

Vyválejte na pomoučeném vále (použijte některou z muk, kterou jste použili do těsta) a vykrajujte tvary dle libosti. Doporučuji používat co nejjednodušší tvary a středy vykrajovat až po přenesení na plech. Přeci jen bezlepkové mouky nemají takovou soudržnost jako klasická bílá mouka.

7

Vložíme plech do trouby a pečeme cca 15 minut.

8

Slepujeme rybízovou (nebo jakoukoliv oblíbenou marmeládou) nebo matcha krémem z kešu ořechů (recept přidám v neděli).

nízkohistaminové linecké cukroví

Ingredients

 70 g pohankové mouky
 50 g kukuřičné mouky
 50 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
 30 g tapiokového škrobu
 ½ lžičky prášku do pečiva
 50 ml rostlinného mléka (já použila kešu)
 3 g psyllia (1 zarovnaná lžička)
 60 g kokosového cukru
 50 g rostlinného tuku (já použila alsan)

Directions

1

Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.

2

Mouky, škrob, prášek do pečiva a kokosový cukr smíchejte v míse.

3

Přilijte mléko s psylliem a rostlinný tuk přidejte k moukám a vypracujte vláčné těsto.

4

Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice.

5

Troubu předehřejeme na 175 °C.

6

Vyválejte na pomoučeném vále (použijte některou z muk, kterou jste použili do těsta) a vykrajujte tvary dle libosti. Doporučuji používat co nejjednodušší tvary a středy vykrajovat až po přenesení na plech. Přeci jen bezlepkové mouky nemají takovou soudržnost jako klasická bílá mouka.

7

Vložíme plech do trouby a pečeme cca 15 minut.

8

Slepujeme rybízovou (nebo jakoukoliv oblíbenou marmeládou) nebo matcha krémem z kešu ořechů (recept přidám v neděli).

Bezlepkové linecké cukroví

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
4 komentáře Přidat své
  1. Díky za recept! Taky mám ve zvyku se jen inspirovat. Nejsme vegani, ale kluci nemůžou lepek, mléko, vejce, ořechy, soju, kukuřici, takže letos na vánoce začínám trénovat v předstihu (vloni jsme měli třeba super perníky, ale s lineckým jsem moc spokojená nebyla – děsně se drolilo).

    V receptu jsem tedy místo mandlí použila mletý mák (asi jen 40g a zbytek doplnila větším množstvím mouky), místo kukuřičné mouky jsem dala rýžovou, tapioka škrob jsem neměla, ale dala jsem tapioka mouku (nevím vlastně zda a jak velký je tam rozdíl). Psyllium zafungovalo dobře (dosud jsem používala spíš jablećnou výživu či lněné semínko).

    Výsledek v kombinaci s meruňkovou marmeládou vypadá parádně, vůbec se to nedrolilo, tak třeb ase někomu ta modifikace bude hodit.

    1. Není zač. Jsem ráda, že to někomu pomůže, když jsem si dala práci s experimentováním.
      Doufám, že klukům chutná (bude chutnat) 🙂
      Co jsem loni vypozorovala, tak na těch moukách až tolik nezáleží, dokud je tam správný poměr bezlepkových muk a škrobu (tady je asi taky celkem jedno jaký, já měla zrovna přebytek tapiokového). Když jsem zkoušela recepty bez škrobu, nejenže se mi těsta drobila, ale ani se to nedalo jíst, takže několik druhů skončilo v koši 🙁

  2. Děkuji za recept! Pečení cukroví se celý život úspěšně vyhýbám, ale po letošním úspěchu s bezlepkovými vegan dortem jsem se rozhodla, že se pochlapím a pár kousků pro svou dvacetiletou bezlepkovou vegan dceru upeču. Použila jsem to, co zrovna bylo doma, takže obyčejný kukuřičný škrob a mleté lněné semínko, ale stejně se linecké povedlo 😊 Jediný problém je, aby dceři po mém ochutnávání něco zůstalo!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..