Gazpacho

studená polévka gazpachoCože? Recept na gazpacho na konci listopadu? Milovníci Červeného trpaslíka jistě ví, odkud vítr fouká.

Nejenže má dnes svátek Kateřina (čímž přeji vše nejlepší svojí sestře i ostatním Kateřinám), dnes je zároveň Den polévky gazpacho. Pokud Červeného trpaslíka neznáte, vykašlete se pro dnešek na pečení cukroví (nebo cokoliv jiného, co zrovna děláte) a dejte si na půl hodinky nohy nahoru a pusťte si díl Me².

Nepředpokládám, že si v těchto chladných dnech někdo budete připravovat studenou polévku (i když vždycky si ji můžete trochu přihřát), ale v létě se tenhle recept ještě bude hodit. 

Recept je podle Omara Allibhoye na youtube kanálu Jamieho Olivera. Pár poznatků z několika pokusů podle tohoto receptu:

  • nedokážu poznat rozdíl mezi vinným a sherry octem – takže pokud sherry ocet nenajdete někde náhodou, tak si v klidu vystačíte s obyčejným vinným,
  • kmín je dost výrazná ingredience, předpokládám, že někomu může v téhle polévce vadit,
  • v létě se šikne led, ale pokud byste si ji fakt chtěli připravit teď, tak doporučuji led vynechat.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 6 středně velkých rajčat
 1 červená paprika
 1 zelená paprika
 ¼ salátové okurky
 2 stroužky česneku
 250 ml vody
 1 skleničky ledu
 1 krajíc chleba (cca 50 g)
 50 ml olivového oleje
 15 ml vinného nebo sherry octa (vinegar de jerez)
 sůl
 pepř
 kmín (volitelně)

Postup

1

Zeleninu omyjeme, papriky zbavíme semínek, pokrájíme na větší kusy a vložíme do mixeru.

2

Oloupeme česnek, chléb nakrájíme na kostky a dáme k zelenině do mixeru.

3

Přilijeme vodu, olej a ocet a přidáme led. Osolíme, opepříme a případně přidáme kmín.

4

Mixujeme dohladka.

5

Podáváme s opečenými chlebovými krutonky a najemno nakrájenou zeleninou.

gazpacho

Ingredients

 6 středně velkých rajčat
 1 červená paprika
 1 zelená paprika
 ¼ salátové okurky
 2 stroužky česneku
 250 ml vody
 1 skleničky ledu
 1 krajíc chleba (cca 50 g)
 50 ml olivového oleje
 15 ml vinného nebo sherry octa (vinegar de jerez)
 sůl
 pepř
 kmín (volitelně)

Directions

1

Zeleninu omyjeme, papriky zbavíme semínek, pokrájíme na větší kusy a vložíme do mixeru.

2

Oloupeme česnek, chléb nakrájíme na kostky a dáme k zelenině do mixeru.

3

Přilijeme vodu, olej a ocet a přidáme led. Osolíme, opepříme a případně přidáme kmín.

4

Mixujeme dohladka.

5

Podáváme s opečenými chlebovými krutonky a najemno nakrájenou zeleninou.

Gazpacho
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..