Gazpacho

studená polévka gazpachoCože? Recept na gazpacho na konci listopadu? Milovníci Červeného trpaslíka jistě ví, odkud vítr fouká.

Nejenže má dnes svátek Kateřina (čímž přeji vše nejlepší svojí sestře i ostatním Kateřinám), dnes je zároveň Den polévky gazpacho. Pokud Červeného trpaslíka neznáte, vykašlete se pro dnešek na pečení cukroví (nebo cokoliv jiného, co zrovna děláte) a dejte si na půl hodinky nohy nahoru a pusťte si díl Me².

Nepředpokládám, že si v těchto chladných dnech někdo budete připravovat studenou polévku (i když vždycky si ji můžete trochu přihřát), ale v létě se tenhle recept ještě bude hodit. 

Recept je podle Omara Allibhoye na youtube kanálu Jamieho Olivera. Pár poznatků z několika pokusů podle tohoto receptu:

  • nedokážu poznat rozdíl mezi vinným a sherry octem – takže pokud sherry ocet nenajdete někde náhodou, tak si v klidu vystačíte s obyčejným vinným,
  • kmín je dost výrazná ingredience, předpokládám, že někomu může v téhle polévce vadit,
  • v létě se šikne led, ale pokud byste si ji fakt chtěli připravit teď, tak doporučuji led vynechat.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 6 středně velkých rajčat
 1 červená paprika
 1 zelená paprika
 ¼ salátové okurky
 2 stroužky česneku
 250 ml vody
 1 skleničky ledu
 1 krajíc chleba (cca 50 g)
 50 ml olivového oleje
 15 ml vinného nebo sherry octa (vinegar de jerez)
 sůl
 pepř
 kmín (volitelně)

Postup

1

Zeleninu omyjeme, papriky zbavíme semínek, pokrájíme na větší kusy a vložíme do mixeru.

2

Oloupeme česnek, chléb nakrájíme na kostky a dáme k zelenině do mixeru.

3

Přilijeme vodu, olej a ocet a přidáme led. Osolíme, opepříme a případně přidáme kmín.

4

Mixujeme dohladka.

5

Podáváme s opečenými chlebovými krutonky a najemno nakrájenou zeleninou.

polévka gazpacho

Ingredients

 6 středně velkých rajčat
 1 červená paprika
 1 zelená paprika
 ¼ salátové okurky
 2 stroužky česneku
 250 ml vody
 1 skleničky ledu
 1 krajíc chleba (cca 50 g)
 50 ml olivového oleje
 15 ml vinného nebo sherry octa (vinegar de jerez)
 sůl
 pepř
 kmín (volitelně)

Directions

1

Zeleninu omyjeme, papriky zbavíme semínek, pokrájíme na větší kusy a vložíme do mixeru.

2

Oloupeme česnek, chléb nakrájíme na kostky a dáme k zelenině do mixeru.

3

Přilijeme vodu, olej a ocet a přidáme led. Osolíme, opepříme a případně přidáme kmín.

4

Mixujeme dohladka.

5

Podáváme s opečenými chlebovými krutonky a najemno nakrájenou zeleninou.

Gazpacho
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.