Čočková polévka se zeleninou

Jak jsem psala u minulého článku, mému „malému“ bráškovi diagnostikovali histaminovou intoleranci. To znamená, že nemůžu sóju (kterou miloval), rajčata a spoustu další věcí, které jsem používala snad pokaždé, když měl přijet. Připomnělo mi to moje veganské začátky, kdy jsem nevěděla, co a z čeho mám vlastně vařit, a tak jsem často musela dost improvizovat. Stejným způsobem vznikla tato čočková polévka – prostou improvizací.

čočková polévka se zeleninou

Během podzimních prázdnin u mě byl na prázdninách brácha a ségra s roční neteřinkou. Neteřinka se nejdřív na polévku moc netvářila (mateřské mléko je holt pořád lepší), ale pak si vlezla ke mně a secpala celou moji porci (a to normálně jí jak diblík). A dokonce i brácha se ségrou, kteří dost ohrnují pysk nad růžičkovou kapustou, ji snědli bez protestů. No a já i můj muž jsme se do téhle polévky jednoznačně zamilovali. Víc důkazů, že sem tato polévka patří, už jsem nepotřebovala.

Co se týče čočky a histaminu, tak podlé téhle tabulky se čočka spíš nedoporučuje. Nicméně podle informací od Kašule je (stejně jako ostatní luštěniny) bezpečná, pokud ji nejdřív namočíte, pak uvaříte v čerstvé vodě, slijete a propláchnete studenou vodou (zkrátka nikdy nevařte čočkovou polévku rovnou ve vývaru, ale uvařte si ji zvlášť a do polévky ji přidejte až nakonec).

 

 

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 200 g čočky
 180 g růžičkové kapusty
 160 g mrkve
 130 g cibule (2 ks)
 90 g řapíkatého celeru
 90 g petržele
 jiná zelenina dle preferencí/snášenlivosti
 30 ml olivového oleje
 3 stroužky česneku
 2 kardamomy
 4 hřebíčky
 4 kuličky pepře
 1 kulička nového koření
 ½ badyánu
 malý kousek skořice
 1 l zeleninového vývaru

Postup

1

Čočku namočíme do studené vody alespoň na hodinu. Vodu slijeme, čočku vložíme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme a dáme vařit, dokud čočka nezměkne. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a čočku dáme stranou.

2

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (zeleninu můžete obměnit dle tolerance nebo chuťových preferencí - můžete přidat třeba brokolici nebo fazolové lusky). Cibuli nakrájíme nadrobno.

3

Na oleji necháme cibuli zesklovatět, poté přidáme zbytek zeleniny a necháme pět minut restovat. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření (ideálně v uzavřeném sítku či sáčku) a necháme přijít k varu. Vývar ztlumíme a vaříme 10 - 20 minut (v závislosti na tom, jak drobně jsme nakrájeli zeleninu), dokud není zelenina na zkus.

4

Přidáme uvařenou čočku a česnek.

čočková polévka se zeleninou

Ingredients

 200 g čočky
 180 g růžičkové kapusty
 160 g mrkve
 130 g cibule (2 ks)
 90 g řapíkatého celeru
 90 g petržele
 jiná zelenina dle preferencí/snášenlivosti
 30 ml olivového oleje
 3 stroužky česneku
 2 kardamomy
 4 hřebíčky
 4 kuličky pepře
 1 kulička nového koření
 ½ badyánu
 malý kousek skořice
 1 l zeleninového vývaru

Directions

1

Čočku namočíme do studené vody alespoň na hodinu. Vodu slijeme, čočku vložíme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme a dáme vařit, dokud čočka nezměkne. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a čočku dáme stranou.

2

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (zeleninu můžete obměnit dle tolerance nebo chuťových preferencí - můžete přidat třeba brokolici nebo fazolové lusky). Cibuli nakrájíme nadrobno.

3

Na oleji necháme cibuli zesklovatět, poté přidáme zbytek zeleniny a necháme pět minut restovat. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření (ideálně v uzavřeném sítku či sáčku) a necháme přijít k varu. Vývar ztlumíme a vaříme 10 - 20 minut (v závislosti na tom, jak drobně jsme nakrájeli zeleninu), dokud není zelenina na zkus.

4

Přidáme uvařenou čočku a česnek.

Čočková polévka se zeleninou

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.