Jak jsem psala u minulého článku, mému „malému“ bráškovi diagnostikovali histaminovou intoleranci. To znamená, že nemůžu sóju (kterou miloval), rajčata a spoustu další věcí, které jsem používala snad pokaždé, když měl přijet. Připomnělo mi to moje veganské začátky, kdy jsem nevěděla, co a z čeho mám vlastně vařit, a tak jsem často musela dost improvizovat. Stejným způsobem vznikla tato čočková polévka – prostou improvizací.
Během podzimních prázdnin u mě byl na prázdninách brácha a ségra s roční neteřinkou. Neteřinka se nejdřív na polévku moc netvářila (mateřské mléko je holt pořád lepší), ale pak si vlezla ke mně a secpala celou moji porci (a to normálně jí jak diblík). A dokonce i brácha se ségrou, kteří dost ohrnují pysk nad růžičkovou kapustou, ji snědli bez protestů. No a já i můj muž jsme se do téhle polévky jednoznačně zamilovali. Víc důkazů, že sem tato polévka patří, už jsem nepotřebovala.
Co se týče čočky a histaminu, tak podlé téhle tabulky se čočka spíš nedoporučuje. Nicméně podle informací od Kašule je (stejně jako ostatní luštěniny) bezpečná, pokud ji nejdřív namočíte, pak uvaříte v čerstvé vodě, slijete a propláchnete studenou vodou (zkrátka nikdy nevařte čočkovou polévku rovnou ve vývaru, ale uvařte si ji zvlášť a do polévky ji přidejte až nakonec).
Suroviny
Postup
Čočku namočíme do studené vody alespoň na hodinu. Vodu slijeme, čočku vložíme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme a dáme vařit, dokud čočka nezměkne. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a čočku dáme stranou.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (zeleninu můžete obměnit dle tolerance nebo chuťových preferencí - můžete přidat třeba brokolici nebo fazolové lusky). Cibuli nakrájíme nadrobno.
Na oleji necháme cibuli zesklovatět, poté přidáme zbytek zeleniny a necháme pět minut restovat. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření (ideálně v uzavřeném sítku či sáčku) a necháme přijít k varu. Vývar ztlumíme a vaříme 10 - 20 minut (v závislosti na tom, jak drobně jsme nakrájeli zeleninu), dokud není zelenina na zkus.
Přidáme uvařenou čočku a česnek.
Ingredients
Directions
Čočku namočíme do studené vody alespoň na hodinu. Vodu slijeme, čočku vložíme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme a dáme vařit, dokud čočka nezměkne. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a čočku dáme stranou.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (zeleninu můžete obměnit dle tolerance nebo chuťových preferencí - můžete přidat třeba brokolici nebo fazolové lusky). Cibuli nakrájíme nadrobno.
Na oleji necháme cibuli zesklovatět, poté přidáme zbytek zeleniny a necháme pět minut restovat. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření (ideálně v uzavřeném sítku či sáčku) a necháme přijít k varu. Vývar ztlumíme a vaříme 10 - 20 minut (v závislosti na tom, jak drobně jsme nakrájeli zeleninu), dokud není zelenina na zkus.
Přidáme uvařenou čočku a česnek.