Pokaždé, když je u mě můj „malý“ brácha (je mu 13 a je o hlavu větší než já), dožaduje se špaget. Protože špagety ode mě jsou prý nejlepší, lepší než od maminky. On už si tyhle špagety nedá, protože mu zjistili histaminovou intoleranci, takže nemůže rajčata, ani sóju. Ale pokud netrpíte nějakou podobnou alergií či intolerancí, byla by škoda se s vámi o tenhle skvělý recept na boloňské špagety nepodělit.
Kdyby vás zajímaly nějaké informace o histaminové intoleranci, tak se podívejte na blog ke Kašuli. A já snad v brzké době přidám nějaký recept, který je vhodný i pro histaminiky. A snad zvládnu nějak vychytat i nějaké „jakože boloňské“ špagety, které budou alespoň z poloviny tak dobré jako tyhle.
Recept na parmezán z vlašských ořechů, kterými jsou těstoviny posypané, najdete v předchozím příspěvku.
Suroviny
Postup
Sójový granulát uvaříme ve vodě do změknutí. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyždímáme co nejvíc vody, přidáme sójovou omáčku, hořčici, rozmarýn, pepř a tymián a smícháme dohromady.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené tofu (já použila od sunfoodu, protože je pevné) nakrájíme na drobné kostičky.
Na větší pánvi (používám wok) rozehřejeme 2 lžíce oleje (buď olivového, nebo oleje ze sušených rajčat). Přidáme cibuli a tofu a zakápneme několika kapkami tekutého kouře. Smažíme několik minut do zezlátnutí cibule.
Přidáme prolisovaný česnek a po půl minutě sójový granulát. Necháme asi 5 minut za občasného míchání opékat. Poté podlijeme červeným vínem.
Do mixeru vložíme sušená rajčata, pasírovaná rajčata a hrst čerstvé bazalky (nebo lžíci sušené). Rozmixujeme dohladka a přidáme do pánve ke granulátu. Přikryjeme poklicí a necháme ještě asi 10 minut probublávat.
Dle návodu uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, můžeme podávat s parmesánem z vlašských ořechů nebo s jinou oblíbenou alternativou sýra.
Ingredients
Directions
Sójový granulát uvaříme ve vodě do změknutí. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyždímáme co nejvíc vody, přidáme sójovou omáčku, hořčici, rozmarýn, pepř a tymián a smícháme dohromady.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené tofu (já použila od sunfoodu, protože je pevné) nakrájíme na drobné kostičky.
Na větší pánvi (používám wok) rozehřejeme 2 lžíce oleje (buď olivového, nebo oleje ze sušených rajčat). Přidáme cibuli a tofu a zakápneme několika kapkami tekutého kouře. Smažíme několik minut do zezlátnutí cibule.
Přidáme prolisovaný česnek a po půl minutě sójový granulát. Necháme asi 5 minut za občasného míchání opékat. Poté podlijeme červeným vínem.
Do mixeru vložíme sušená rajčata, pasírovaná rajčata a hrst čerstvé bazalky (nebo lžíci sušené). Rozmixujeme dohladka a přidáme do pánve ke granulátu. Přikryjeme poklicí a necháme ještě asi 10 minut probublávat.
Dle návodu uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, můžeme podávat s parmesánem z vlašských ořechů nebo s jinou oblíbenou alternativou sýra.