Boloňské špagety

boloňské špagety

Pokaždé, když je u mě můj „malý“ brácha (je mu 13 a je o hlavu větší než já), dožaduje se špaget. Protože špagety ode mě jsou prý nejlepší, lepší než od maminky. On už si tyhle špagety nedá, protože mu zjistili histaminovou intoleranci, takže nemůže rajčata, ani sóju. Ale pokud netrpíte nějakou podobnou alergií či intolerancí, byla by škoda se s vámi o tenhle skvělý recept na boloňské špagety nepodělit.

Kdyby vás zajímaly nějaké informace o histaminové intoleranci, tak se podívejte na blog ke Kašuli. A já snad v brzké době přidám nějaký recept, který je vhodný i pro histaminiky. A snad zvládnu nějak vychytat i nějaké „jakože boloňské“ špagety, které budou alespoň z poloviny tak dobré jako tyhle.

Recept na parmezán z vlašských ořechů, kterými jsou těstoviny posypané, najdete v předchozím příspěvku.

 

 

 

veganské boloňské špagety

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 100 g sójového granulátu
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 pepř
 1 lžíce plnotučné hořčice
 50 ml sójové omáčky
 50 g uzeného tofu
 2 cibule
 4 stroužky česneku
 2 lžíce oleje
 200 ml červeného vína
 pár kapek tekutého kouře (nemusí být)
 100 g sušených rajčat naložených v oleji (po vyjmutí z oleje a vymačkání přebytečného oleje)
 700 g pasírovaných rajčat
 hrst čerstvé bazalky
 500 g špaget
 parmezán z ořechů

Postup

1

Sójový granulát uvaříme ve vodě do změknutí. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyždímáme co nejvíc vody, přidáme sójovou omáčku, hořčici, rozmarýn, pepř a tymián a smícháme dohromady.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené tofu (já použila od sunfoodu, protože je pevné) nakrájíme na drobné kostičky.

3

Na větší pánvi (používám wok) rozehřejeme 2 lžíce oleje (buď olivového, nebo oleje ze sušených rajčat). Přidáme cibuli a tofu a zakápneme několika kapkami tekutého kouře. Smažíme několik minut do zezlátnutí cibule.

4

Přidáme prolisovaný česnek a po půl minutě sójový granulát. Necháme asi 5 minut za občasného míchání opékat. Poté podlijeme červeným vínem.

5

Do mixeru vložíme sušená rajčata, pasírovaná rajčata a hrst čerstvé bazalky (nebo lžíci sušené). Rozmixujeme dohladka a přidáme do pánve ke granulátu. Přikryjeme poklicí a necháme ještě asi 10 minut probublávat.

6

Dle návodu uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, můžeme podávat s parmesánem z vlašských ořechů nebo s jinou oblíbenou alternativou sýra.

veganské boloňské špagety

Ingredients

 100 g sójového granulátu
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 pepř
 1 lžíce plnotučné hořčice
 50 ml sójové omáčky
 50 g uzeného tofu
 2 cibule
 4 stroužky česneku
 2 lžíce oleje
 200 ml červeného vína
 pár kapek tekutého kouře (nemusí být)
 100 g sušených rajčat naložených v oleji (po vyjmutí z oleje a vymačkání přebytečného oleje)
 700 g pasírovaných rajčat
 hrst čerstvé bazalky
 500 g špaget
 parmezán z ořechů

Directions

1

Sójový granulát uvaříme ve vodě do změknutí. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyždímáme co nejvíc vody, přidáme sójovou omáčku, hořčici, rozmarýn, pepř a tymián a smícháme dohromady.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené tofu (já použila od sunfoodu, protože je pevné) nakrájíme na drobné kostičky.

3

Na větší pánvi (používám wok) rozehřejeme 2 lžíce oleje (buď olivového, nebo oleje ze sušených rajčat). Přidáme cibuli a tofu a zakápneme několika kapkami tekutého kouře. Smažíme několik minut do zezlátnutí cibule.

4

Přidáme prolisovaný česnek a po půl minutě sójový granulát. Necháme asi 5 minut za občasného míchání opékat. Poté podlijeme červeným vínem.

5

Do mixeru vložíme sušená rajčata, pasírovaná rajčata a hrst čerstvé bazalky (nebo lžíci sušené). Rozmixujeme dohladka a přidáme do pánve ke granulátu. Přikryjeme poklicí a necháme ještě asi 10 minut probublávat.

6

Dle návodu uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, můžeme podávat s parmesánem z vlašských ořechů nebo s jinou oblíbenou alternativou sýra.

Boloňské špagety
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..