Čočka na kyselo

čočka na kyseloČočka na kyselo se v mnoha rodinách podává na Nový rok. U nás tomu tak nikdy nebylo, čočka se vařila během roku jen tak, i když k tomu zrovna nebyla příležitost. A já ji párkrát do roka vařím též jen tak (tedy na kyselo, v jiných úpravách ji vařím častěji).

Čočka je moje asi nejoblíbenější luštěnina – namáčí se jen na hodinu a když nestíháte, zvládnete to i bez namáčení (jen se pak o pár minut déle vaří). Navíc stojí pár korun, takže pokud člověk není lemra a občas z ní vaří, nejspíš bude pravda i ta pověra o tom, že nosí peníze. Tedy spíš šetří peníze, ale i to se počítá.

Ať už se chystáte vařit čočku na kyselo dnes, nebo kdykoliv během roku, tady vám přináším recept, jak ji dělám já. Cibulka a tofu s tempehem dělám podle aktuální lenosti. Když jsem hodně líná, máme k čočce jen kyselou okurku a chléb. Když mám náladu na delší vyvařování, dělám i cibulku a osmažím tofu a tempeh.

Přeji vám vše nejlepší do roku 2019 a ať je ten nový rok lepší, než byl ten předchozí.

Čočka na kyselo
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 500 g zelené čočky
  2. 3 kuličky pepře
  3. 4 bobkové listy
  4. 1 kulička nového kořeni
  5. 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  6. 2 lžíce škrobu + trocha studené vody
  7. 7 lžic omeocta
  8. 4 lžíce citronové šťávy
  9. ---------------------------------------------------
  10. 3 velké (350 g) cibule
  11. 300 ml oleje
  12. ---------------------------------------------------
  13. (volitelně)
  14. 300 g tempehu
  15. 300 g uzeného tofu
  16. 3 lžíce oleje
  17. ---------------------------------------------------
  18. nakládané okurky
Postup
  1. Čočku probereme a namočíme na hodinu až dvě do studené vody.
  2. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme do kastrůlku, přilijeme olej a za občasného míchání smažíme do zlatohněda - hned, jak dáme vařit čočku, bude to trvat podobně dlouho. Když začne olej vřít, trochu ho ztlumíme, ale měl by stále mírně probublávat.
  3. Slijeme vodu z čočky a zalijeme litrem čerstvé vody nebo zeleninovým vývarem (vodu nesolíme, umeocet je dost slaný). Přidáme koření, přikryjeme pokličkou a dáme vařit. Když začne voda vřít, ztlumíme sporák a vaříme do změknutí.
  4. Když začne čočka měknout, rozmícháme škrob v troše studené vody a přilijeme k čočce. Necháme ještě 10 minut vařit. Poté přidáme citronovou šťávu a umeocet (přidávejte postupně po lžíci a ochutnávejte, dokud to nebude podle vašeho gusta) a sundáme z plotny.
  5. Hotovou cibulku přecedíme a olej schováme na další použití.
  6. Pokud chceme, tofu a tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme na pánvi.
  7. Hotovou čočku podáváme s tofu, tempehem, kyselou okurkou a smaženou cibulkou.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..