Bramborový salát bez majonézy

bramborový salát bez majonézyRecept na bramborový salát už jsem sem dávala spolu s receptem na „kapra“ z hlívy. Tentokrát jsem se ale rozhodla, že udělám trochu lehčí variantu a nedám do něj žádnou veganskou alternativu majonézy. Místo majonézy jsem použila sójový jogurt Sojade (ale můžete použít jakoukoliv oblíbenou značku rostlinného jogurt – jen doporučuji, aby nebyl doslazovaný). Kromě nakládaných okurek a vařených brambor je všechna zelenina čerstvá (cibule, mrkev a paprika) nebo mražená (hrášek). Salát je pak mnohem barevnější, křupavější a celkově se chuť posune jinam, než když je zelenina sterilovaná nebo uvařená.

Letos trochu přemýšlím, jestli budeme mít na Štědrý den mou oblíbenou alternativní klasiku, nebo jestli se zcela vymknu klasice a udělám sushi. A jelikož jsme hlívu a bramborový salát měli včera k obědu (protože se mi nelíbily původní fotky u receptu a chtěla jsem vytvořit nové), dost možná vyhraje právě sushi. A co budete mít na Štědrý večer vy? Dejte mi vědět do komentářů, třeba si to s tím sushi ještě rozmyslím. 

Bramborový salát bez majonézy
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 1 kg brambor
  2. 120 g čerstvé mrkve
  3. 5 - 6 kusů (150 g) nakládaných okurek
  4. 80 g mraženého hrášku
  5. 1 větší (100 g) cibule
  6. 200 g neslazeného rostlinného jogurtu (já jsem použila sojade)
  7. 2 lžíce (50 g) plnotučné hořčice
  8. 5 lžic láku z okurek
  9. 1 lžíce soli
  10. ½ lžičky černé soli (volitelně)
  11. 100 g uzeného tofu (volitelně)
Postup
  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (nebo protlačíme přes strunový kráječ brambor, pokud ho máme k dispozici).
  3. Na velmi jemno nakrájíme cibuli. Zbylou zeleninu omyjeme, případně oškrábeme a spolu s tofu nakrájíme na drobné kostičky (nebo nastrouháme) a dáme do mísy k bramborám.
  4. Přidáme rostlinný jogurt, hořčici, lák z okurek a sůl. Promícháme a dáme do chladu odležet alespoň na 12 hodin.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
5 komentářů Přidat své
  1. hahaha – teď jsem se fakt nasmál – sushi na Vánoce míváme už pravidelně několik let s mojí dcerou 🙂
    Na štědrý večer je totiž u maminky (střídavka), kde jako vegetariánka dostane šmažený sýr s bramborem (exka neumí salát 🙂 a když přijde ke mně, tak máme spolu Vánoce (26.) a já jí dělám Kappa Maki (sobě pak navíc Oshinko a Kanpyo), které miluje.
    Takže ze zkušenosti rozhodně doporučuji – pokud máte chuť, vykašlete se na tradice a klasiku a dejte si sushi 🙂
    PETR

    1. Taky si myslím, že je lepší si Vánoce hlavně v klidu užít a neřešit, co by se dělat mělo (pokud to pro někoho není součástí toho, že si to díky tomu v klidu užijí).
      A sushi jsme nakonec měli taky, protože jsem na něj měla chuť a práce je s tím podobně.
      A jednou bych při tom nemusela být tak líná a mohla bych vše nafotit a dát sem recept 🙂

      1. Nevim, co presne delate za sushi, ale prace s tim rozhodne neni skoro zadna.
        Mrsknu zrni do ryzovaru a zapnu ho. Nudlicky z okurky a redkve mam nakrajene za par minut (kanpyo uz v nudlickach je). Takze nejvic prace je s ochlazenim ryze a vmichanim octa 🙂 Pak uz jen rozmaznout ryzi po rase, doprostred frknout okurku, zarolovat a napizlat na spalicky.
        To zvlada uz i moje dcera (13), ktera se kuchyni vyhyba jak bacil lekarne 😀
        PETR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..