Lasagne s rajčatovou omáčkou a tofu ricottou

Vidíte, jak zamilovaně se Garfield na ty lasagne tváří? Takhle nějak se tvářil i můj drahý, když je ochutnal.  Tak doufám, že až je zkusíte, budete na tom stejně.

AuthorreBarbora

Suroviny

 250 g lasagní
Tofu ricotta
 350 g silken tofu
 šťáva z ½ citronu
 3 lžičky lahůdkového droždí
 1 lžíce olivového oleje
 2 stroužky česneku
 2 lžičky bazalky
 sůl
Sójové maso
 2 hrnky sójového granulátu
 1 velká cibule
 400 ml pasírovaných rajčat
 2 stroužky česneku
 1 lžíce plnotučné hořčice
 5 lžic sójové omáčky
 2 lžíce olivového oleje
 3 lžíce lahůdkového droždí
 2 lžíce bazalky
Bešamel
 50 g rostlinného tuku
 50 g hladké mouky
 250 ml rostlinné smetany
 500 ml rostlinného mléka
 sůl
 muškátový oříšek

Postup

1

V osolené vodě uvaříme sójový granulát. Když je měkký, propláchneme ho studenou vodou, necháme vychladnout a poté pořádně vyždímáme, aby poté natáhl koření.

2

Silken tofu vidličkou romačkáme, přidáme lahůdkové droždí, utřený česnek, nasekanou čerstvou nebo sušenou bazalku (pokud budete dávat čerstvou, dejte jí víc než uvádím) a sůl, zakapeme citronovou šťávou a olivovým olejem a promícháme. Dáme do ledničky.

3

Předehřejeme troubu na 180 °C.

4

V kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět a pak přidáme sójový granulát. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme hořčici, lahůdkové droždí a bazalku a necháme smažit asi pět minut. Poté přidáme pasírovaná rajčata a utřený česnek. Necháme 5 minut vařit a poté odstavíme z plotny.

5

V jiném katrolku ropustíme rostlinný tuk a na středním plameni přidáme mouku. Asi minutu smažíme, abychom dostali světlou jíšku. Poté přidáme rostlinné mléko a smetanu, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Za stálého míchání vaříme 10 - 15 minut, dokud nemá bešamel hustotu omáčky. Odstavíme z plotny.

6

Na dno zapékací mísy dáme trochu rajčatové omáčky, poté vrstvu lasagní, pak přidáme bešamel, rajčatovou omáčku, tofu ricottu, lasagne a opakujeme. Na poslední vrstvu lasagní nalijeme bešamel.
Dáme do trouby a pečeme 30 - 45 minut.

 

 

Ingredients

 250 g lasagní
Tofu ricotta
 350 g silken tofu
 šťáva z ½ citronu
 3 lžičky lahůdkového droždí
 1 lžíce olivového oleje
 2 stroužky česneku
 2 lžičky bazalky
 sůl
Sójové maso
 2 hrnky sójového granulátu
 1 velká cibule
 400 ml pasírovaných rajčat
 2 stroužky česneku
 1 lžíce plnotučné hořčice
 5 lžic sójové omáčky
 2 lžíce olivového oleje
 3 lžíce lahůdkového droždí
 2 lžíce bazalky
Bešamel
 50 g rostlinného tuku
 50 g hladké mouky
 250 ml rostlinné smetany
 500 ml rostlinného mléka
 sůl
 muškátový oříšek

Directions

1

V osolené vodě uvaříme sójový granulát. Když je měkký, propláchneme ho studenou vodou, necháme vychladnout a poté pořádně vyždímáme, aby poté natáhl koření.

2

Silken tofu vidličkou romačkáme, přidáme lahůdkové droždí, utřený česnek, nasekanou čerstvou nebo sušenou bazalku (pokud budete dávat čerstvou, dejte jí víc než uvádím) a sůl, zakapeme citronovou šťávou a olivovým olejem a promícháme. Dáme do ledničky.

3

Předehřejeme troubu na 180 °C.

4

V kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět a pak přidáme sójový granulát. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme hořčici, lahůdkové droždí a bazalku a necháme smažit asi pět minut. Poté přidáme pasírovaná rajčata a utřený česnek. Necháme 5 minut vařit a poté odstavíme z plotny.

5

V jiném katrolku ropustíme rostlinný tuk a na středním plameni přidáme mouku. Asi minutu smažíme, abychom dostali světlou jíšku. Poté přidáme rostlinné mléko a smetanu, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Za stálého míchání vaříme 10 - 15 minut, dokud nemá bešamel hustotu omáčky. Odstavíme z plotny.

6

Na dno zapékací mísy dáme trochu rajčatové omáčky, poté vrstvu lasagní, pak přidáme bešamel, rajčatovou omáčku, tofu ricottu, lasagne a opakujeme. Na poslední vrstvu lasagní nalijeme bešamel.
Dáme do trouby a pečeme 30 - 45 minut.

Notes

Lasagne s rajčatovou omáčkou a tofu ricottou
2 comments Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *