Vidíte, jak zamilovaně se Garfield na ty lasagne tváří? Takhle nějak se tvářil i můj drahý, když je ochutnal. Tak doufám, že až je zkusíte, budete na tom stejně.
Lasagne
2018-04-14 12:21:04
Suroviny
- 350 g silken tofu
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžičky lahůdkového droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky bazalky
- sůl
- --------------------------------------
- 2 hrnky sójového granulátu
- 1 velká cibule
- 400 ml pasírovaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 5 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce bazalky
- --------------------------------------
- 50 g rostlinného tuku
- 50 g hladké mouku
- 250 ml rostlinné smetany
- 500 ml rostlinného mléka
- sůl
- muškátový oříšek
- --------------------------------------
- 250 g lasagní
Postup
- V osolené vodě uvaříme sójový granulát. Když je měkký, propláchneme ho studenou vodou, necháme vychladnout a poté pořádně vyždímáme, aby poté natáhl koření.
- Silken tofu vidličkou romačkáme, přidáme lahůdkové droždí, utřený česnek, nasekanou čerstvou nebo sušenou bazalku (pokud budete dávat čerstvou, dejte jí víc než uvádím) a sůl, zakapeme citronovou šťávou a olivovým olejem a promícháme. Dáme do ledničky.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- V kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět a pak přidáme sójový granulát. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme hořčici, lahůdkové droždí a bazalku a necháme smažit asi pět minut. Poté přidáme pasírovaná rajčata a utřený česnek. Necháme 5 minut vařit a poté odstavíme z plotny.
- V jiném katrolku ropustíme rostlinný tuk a na středním plameni přidáme mouku. Asi minutu smažíme, abychom dostali světlou jíšku. Poté přidáme rostlinné mléko a smetanu, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Za stálého míchání vaříme 10 - 15 minut, dokud nemá bešamel hustotu omáčky. Odstavíme z plotny.
- Na dno zapékací mísy dáme trochu rajčatové omáčky, poté vrstvu lasagní, pak přidáme bešamel, rajčatovou omáčku, tofu ricottu, lasagne a opakujeme. Na poslední vrstvu lasagní nalijeme bešamel.
- Dáme do trouby a pečeme 30 - 45 minut.
Poznámka
- Pokud chcete, můžete lasagne zasypat oblíbeným veganským „sýrem“. Já jsem žádný nepoužila a i tak byly lasagne výborné. Je to tedy jen na vás.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
To vypadá dokonale! Když tam dám „obyč“ ricottu, asi to nebude vadit, nebo se pletu? Děkuji, Kuba
Vadit by to nemělo ničemu, i když jako vegan to vyzkoušené nemám.