Sice v dnešní době seženete poměrně široký výběr různých veganských pomazánek, ale i tak se vám po čase přejí. Část z nich vám totiž nechutná, část z nich skoro nikde neseženete, takže točíte maximálně 5 druhů pořád dokola. A co si budeme povídat, ono to i docela leze do peněz, když 100 g pomazánky stojí 3 pětky. V takovém případě přichází na řadu domácí pomazánky – v tomto případě paštika.
Už dlouho jsem chtěla zkusit mandlovou paštiku. Jasně, asi to nechutná úplně jako paštika (já už paštiku neměla tolik let, že si tyhle chutě fakt nepamatuju), tak se na to můžete koukat třeba jen jako na zajímavou pomazánku. Tahle kombinace mandlí, čočky, misa a bylinek je fakt výborná.
A pokud neholdujete mandlím (nebo na ně máte alergii), můžete místo nich zkusit třeba vlašské ořechy. Mně osobně víc vyhovuje první varianta, ale i po té s vlašáky se poměrně rychle zaprášilo.
- 150 g čočky
- 100 g mandlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 1 - 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 lžíce citronové štávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce miso pasty
- mletý pepř
- sůl
- Čočku na hodinu namočíme do vody a necháme nabobtnat (tenhle krok můžete u čočky přeskočit, čočka se pak bude jen o něco déle vařit).
- Slijeme čočku, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit.
- Mezitím si oloupeme šalotky a nakrájíme nadrobno. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme šalotku, tymián a rozmarýn. Když začne šalotka hnědnout, odstavíme ze sporáku.
- Když je čočka měkká, slijeme vodu. Čočku přesypeme do mixeru. Přidáme ½ hrnku mandlí, česnek, miso pastu, sůl, pepř, citronovou šťávu a osmaženou cibulku s bylinkami. Vše rozmixujte do hladka.
- Zbylé mandle nasekejte a vmíchejte do paštiky. Pokud je to potřeba, dosolte a dopepřete.
Hezký den,
chystám se na přípravu této paštiky i tzv. faux gras. V porovnání s dalším receptem mě prekvapilo množství syrové čočky. Ráda bych se ujistila, zda se skutečně jedná o 150g syrové či vařené (50g suché).
Děkuji a přeji příjemný podvečer
DObrý den. Jedná se skutečně o množství syrové čočky.