Dušená mrkev je moje nejoblíbenější jídlo od… já vlastně ani nevím od kdy. A jelikož pocházím z Plzeňska, tak ta správná dušená mrkev musí být nastrouhaná, musí v ní být hrášek a jako příloha k ní musí být rozpeky. Dušená mrkev s rozpeky je jediná správná možnost, jak připravit dušenou mrkev. Tahle samozřejmá záležitost dostala trhliny poté, co jsem přišla do Prahy a zjistila, že v různých částech republiky je tohle děsná exotika. Tak třeba jednou jsem vedla absurdní hádku o tom, jestli má být mrkev nastrouhaná nebo nakrájená na kolečka. NA KOLEČKA! Takový nesmysl! (No dobře, dneska už nejsem tak militantní a jsem ochotná sníst i mrkev na kolečka, ale stejně to nedává smysl.)
Nebo rozpeky. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta. Když nejsou rozpeky, tak si k mrkvi dám housku nebo chleba. Ještě jsem ochotná tolerovat brambory, i když díky školní jídelně mám vůči této kombinaci lehký blok. Ale nedávno jsem na twitteru četla, že se k tomu prý dá jíst klidně i rýže nebo těstoviny. Co přijde příště? Knedlíky obalené marmeládou?
Ale OK, je to vaše věc. Klidně si tu mrkev nakrájejte a dejte si k ní rýži. Ale kdybyste to třeba chtěli zkusit jinak nebo jen hledáte osvědčenou veganskou variantu rozpeků a plzeňské mrkve, tady máte recept.
- 1 kg mrkve
- 1 vetší cibule
- 1 hrnek mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 lžíce zeleninového bujonu
- 2 lžíce oleje
- 300 ml vody
- 50 ml vody + 1 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- ---------------------------------------------------------
- 500 g hladké mouky
- 250 ml rostlinného mléka pokojové teploty
- 1 lžička cukru
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 35 g rostlinného oleje
- 1/2 lžíce soli
- olej na potření
- Do rostlinného mléka přidáme cukr a nadrobíme droždí. Necháme asi 10 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek.
- V míse smíchejte mouku se solí.
- Ke kvásku přilijte olej a vše nalijte do mísy s moukou. Zaděláme těstou (můžete vařečkou nebo použít ruce, je to jen na vás), které se nebude lepit. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
- Po hodině rozdělte těsto na 4 části a vypracujte bochánky. Předehřejte troubu na 180 °C. Dejte rozpeky na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě kynout alespoň 20 minut. Poté dejte do trouby a pečte 45 minut. Nejpozději v této fázi byste měli dát vařit mrkev.
- Po 45 minutách rozpeky vyndejte z trouby, propíchejte špejlí a potřete olejem. Nechte vychladnout.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo.
- V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na něm cibuli. Když cibule zesklovaní, přidáme nastouhanou mrkev. Zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut, aby mrkev změkla. Poté přidáme mouku rozšlehanou ve vodě a hrášek. Vaříme dalších 15 minut. Mrkev dosolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu (přibližně 5 lžic, ale záleží na vaší chuti - přidávejte postupně a ochutnávejte).
Jedna lžíce zeleninového bujonu…..to je nějaký sypký?
Ano, používám sypký z DM.