Moje sbírka kuchařek (knih, ne žen, které stojí u plotny) už čítá poměrně velké množství kusů a tak jsem si říkala, že bych se s vámi mohla podělit o svůj názor na některé z nich. A protože už jich mám opravdu víc, než potřebuji, usoudila jsem, že nemusím mít úplně každou veganskou kuchařku, kterou najdu. Proto jsem kolem Fuck(t) drsné veganské kuchařky od Thug Kitchen chodila pár měsíců, ale (s těžkým srdcem) ji nikdy nekoupila. Až mě jednoho dne oslovila Lucie z nakladatelství Jota. Mandlová horchata je jedním z receptů v této kuchařce.
Kuchařku už mám nějaký ten pátek doma a pár receptů jsem vyzkoušela. Samostatnou recenzi s názorem na celou kuchařku vám sepíšu někdy jindy. Teď vám přináším „jenom“ jeden z receptů.
- 1 hrnek basmati rýže
- ⅔ hrnku mandlí
- kousek skořice (asi 7 - 8 cm dlouhý)
- 4 hrnky vody
- 1 lžíce javorového sirupu (nebo dle potřeby)
- Rýži propláchněte pod studenou vodou dokud z ní nepoteče čirá voda (já ji obvykle dám do cedníku a proplachuji v cedníku, ale je potřeba dávat pozor, aby se zrníčka rýže zbytečně moc neodírala o cedník). Přesypte do mísy, přidejte mandle a skořici a zalijte vodou.
- Nechte alespoň 8 hodin nabobtnat.
- Přelijte vše (včetně skořice) do výkoného mixeru a mixujte několik minut.
- Přeceďte přes čajové sítko a pokud máte trpělivost, tak poté ještě přes kus látky. Pokud vynecháte druhý krok, nebude horchata tak jemná (pokud nemáte extra jemné sítko), nicméně druhý krok je poměrně pracný - pokud k němu přistoupíte, dělejte to po menších částech, jde to o něco snáz.
- Horchatu doslaďte sirupem a dejte vychladit do lednice.