Růžičková kapusta pro mě dlouho byla (stejně jako pro mnohé jiné) zeleninou značně odpudivou. Když to občas plavalo v nějaké polévce, dalo se to zkousnout, ale že bych si koupila celé balení kapustiček a připravila si je jako samostatné jídlo? Zbláznili jste se snad? Prostě ne, kapustičky nebyly zelenina, kterou bych si dobrovolně koupila a vařila z ní.
Dokud mi před pár lety nenapsala jedna redaktorka z F.O.O.D.u, jestli bych se nechtěla zúčastnit jejich duelu. A tématem měsíce byla právě růžičková kapusta. To byla velká výzva, koupila jsem poprvé v životě kapustičky a začala googlovat, co s tím vlastně mám dělat. Naštěstí má většina lidí asi stejný názor, jaký jsem měla já, a tak bylo hledání rychlé. U pana Cuketky jsem našla recept na kapustičky na zádíčka. Doladit pak zálivku a přidat zbylé suroviny už byla otázka chvilky. V podstatě nejtěžší bylo sehnat hrušky, které jsou dostatečně měkké.
Dlouho jsem odkládala zveřejnění tohoto receptu – buď bylo málo světla na focení, nebo mi chyběli doma hrušky a tak jsem dělala kapustičky trochu jinak… ale tentokrát se to všechno krásně sešlo a konečně vám můžu představit jeden ze svých nejoblíbenějších receptů.
Růžičková kapusta je od té doby moje oblíbená zelenina, naprosto jsem se do ní zamilovala a můžu se po ní utlouct. Během sezóny ji máme alespoň jednou týdně na mnoho různých způsobů. Takže recept na kapustičky tady určitě nevidíte naposledy.
- 350 g růžičkové kapusty
- 2 sladké měkčí hrušky
- hrst pistácií
- 1 lžíce a 1 lžička kokosového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- ----------------------------------------------
- šťáva z ½ limetky
- 1 lžička oleje z vlašských ořechů
- 1 lžička javorového sirupu
- sůl
- pepř
- Kapustičky omyjeme a seřízneme spodní tvrdé konce. Obereme vrchní slupky, dokud nezbydou jen krásně čisté kapustičky. Rozkrojíme je napůl, položíme řezem nahoru a osolíme je.
- Hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké klínky. Rovnoměrně polijeme javorovým sirupem, množství závisí na zralosti hrušek. Čím jsou hrušky sladší, tím méně javorového sirupu je třeba použít.
- Vezmeme dvě pánve, na jednu dáme lžíci kokosového (pokud nemáte, můžete použít i slunečnicový nebo řepkový) oleje, na druhou jen lžičku, rozpálíme na středním plameni. Na pánev s větším množstvím oleje dáme řezem dolů kapustičky a na druhou pánev dáme hrušky. Kapustičky smažíme několik minut, dokud nezezlátnou. Pak je otočíme, ztlumíme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit. Hrušky opékáme z obou stran několik minut, dokud nezačne sirup jemně karamelizovat.
- Během smažení si připravíme zálivku a vyloupeme a nahrubo nasekáme pistácie. Do mističky si vymačkáme limetkovou šťávu, přidáme olej z vlašských ořechů, javorový sirup, sůl a pepř. Zálivku lžičkou přelijeme na hotové kapustičky. Přidáme hrušky a posypeme pistáciemi.
- Kapustičky můžete použít jako předkrm, přílohu nebo lehkou večeři.
Taky jsem je našla u pana Cuketky a taky jsem se do nich úplně zbláznila. S hruškami a pistáciemi to musím zkusit taky. Díky za nápad.
Martina