Kapustičky na zádíčka s hruškou a pistáciemi

kapustičky a hrušky - ideální podzimně zimní kombinaceRůžičková kapusta pro mě dlouho byla (stejně jako pro mnohé jiné) zeleninou značně odpudivou. Když to občas plavalo v nějaké polévce, dalo se to zkousnout, ale že bych si koupila celé balení kapustiček a připravila si je jako samostatné jídlo? Zbláznili jste se snad? Prostě ne, kapustičky nebyly zelenina, kterou bych si dobrovolně koupila a vařila z ní.

Dokud mi před pár lety nenapsala jedna redaktorka z F.O.O.D.u, jestli bych se nechtěla zúčastnit jejich duelu. A tématem měsíce byla právě růžičková kapusta. To byla velká výzva, koupila jsem poprvé v životě kapustičky a začala googlovat, co s tím vlastně mám dělat. Naštěstí má většina lidí asi stejný názor, jaký jsem měla já, a tak bylo hledání rychlé. U pana Cuketky jsem našla recept na kapustičky na zádíčka. Doladit pak zálivku a přidat zbylé suroviny už byla otázka chvilky. V podstatě nejtěžší bylo sehnat hrušky, které jsou dostatečně měkké.

Dlouho jsem odkládala zveřejnění tohoto receptu – buď bylo málo světla na focení, nebo mi chyběli doma hrušky a tak jsem dělala kapustičky trochu jinak… ale tentokrát se to všechno krásně sešlo a konečně vám můžu představit jeden ze svých nejoblíbenějších receptů.

Růžičková kapusta je od té doby moje oblíbená zelenina, naprosto jsem se do ní zamilovala a můžu se po ní utlouct. Během sezóny ji máme alespoň jednou týdně na mnoho různých způsobů. Takže recept na kapustičky tady určitě nevidíte naposledy.

Kapustičky na zádíčka s hruškou a pistáciemi
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 350 g růžičkové kapusty
  2. 2 sladké měkčí hrušky
  3. hrst pistácií
  4. 1 lžíce a 1 lžička kokosového oleje
  5. 1 lžíce javorového sirupu
  6. ----------------------------------------------
  7. šťáva z ½ limetky
  8. 1 lžička oleje z vlašských ořechů
  9. 1 lžička javorového sirupu
  10. sůl
  11. pepř
Postup
  1. Kapustičky omyjeme a seřízneme spodní tvrdé konce. Obereme vrchní slupky, dokud nezbydou jen krásně čisté kapustičky. Rozkrojíme je napůl, položíme řezem nahoru a osolíme je.
  2. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké klínky. Rovnoměrně polijeme javorovým sirupem, množství závisí na zralosti hrušek. Čím jsou hrušky sladší, tím méně javorového sirupu je třeba použít.
  3. Vezmeme dvě pánve, na jednu dáme lžíci kokosového (pokud nemáte, můžete použít i slunečnicový nebo řepkový) oleje, na druhou jen lžičku, rozpálíme na středním plameni. Na pánev s větším množstvím oleje dáme řezem dolů kapustičky a na druhou pánev dáme hrušky. Kapustičky smažíme několik minut, dokud nezezlátnou. Pak je otočíme, ztlumíme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit. Hrušky opékáme z obou stran několik minut, dokud nezačne sirup jemně karamelizovat.
  4. Během smažení si připravíme zálivku a vyloupeme a nahrubo nasekáme pistácie. Do mističky si vymačkáme limetkovou šťávu, přidáme olej z vlašských ořechů, javorový sirup, sůl a pepř. Zálivku lžičkou přelijeme na hotové kapustičky. Přidáme hrušky a posypeme pistáciemi.
Poznámka
  1. Kapustičky můžete použít jako předkrm, přílohu nebo lehkou večeři.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
hruška karamelizovaná na javorovém sirupu a kapustičky

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
Jeden komentář Přidat své
  1. Taky jsem je našla u pana Cuketky a taky jsem se do nich úplně zbláznila. S hruškami a pistáciemi to musím zkusit taky. Díky za nápad.
    Martina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..