Perník

Poslední dobou na perníku lehce ujíždím. Respektive ujíždím na čemkoliv, v čem je perníkové koření. Ať už se jedná přímo o perník, nebo horkou čokoládu s perníkovým kořením, případně perníkové americké lívančky, na které vám v brzké době přidám recept.
 
Nečekejte od tohohle receptu nic převratného. Je to klasický perník z bílé mouky, bílého cukru, bez speciálních sladidel, muk, ovoce či zeleniny. Zkrátka klasika, která nikdy nezklame. Nikdo ani nepozná, že jí něco veganského. Možná budete dokonce podezíráni z toho, že jste s veganstvím sekli.
 
 Když už jsem se zmínila o těch speciálních potravinách, tak bych možná mohla říct, kde sežete některé z použitých surovin. Rostlinná mléka už dnes seženete téměř v každém obchodě, jistotou jsou samozřejmě zdravé výživy a já osobně nakupuji rostlinná mléka v DM drogeriích, protože jsou nejlevnější a mají dostupné a dlouho otevřené pobočky i v menších městech.
 
Další, u čeho se občas lidé zasekávají, je čokoláda. Téměř všechny hořké čokolády jsou veganské, ale například i čokolády na vaření bývají ve většině případů použitelné. 
 
Poslední, o čem bych se chtěla zmínit, je kokosový olej, ten seženete ve zdravých výživách, ve větších supermarketech, případně opět v DM drogerii.
 
Přemýšlím, že bych o surovinách vytvořila samostatnou kategii, abych usnadnila práci všem, kteří s veganstvím začínají nebo se jen snaží zařadit do jídelníčku víc veganských jídel. Co vy na to? Uvítali byste takovou kategorii?
Perník
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  2. 1 hrnek cukru
  3. 1/2 balíčku prášku do pečiva
  4. 1 lžíce perníkového koření
  5. 2 – 3 lžíce kakaa holandského typu
  6. 1/2 hrnku oleje
  7. 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
  8. 1 lžíce marmelády
  9. 50 g hořké čokolády
  10. 1 lžička kokosového oleje
  11. strouhaný kokos na posypání
  12. olej a strouhanka/hrubá mouka/kokos na vysypání formy
Postup
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo sušeným kokosem.
  2. Suché ingredience smícháme v míse a postupně vmícháváme roslinné mléko a olej. Nakonec vmícháme lžíci marmelády (můžete použít jakoukoliv, poprvé jsem zkoušela domácí švestkovou od tety, v tomto případě kupovanou malinovou – záleží na vašich preferencích a co máte zrovna doma otevřené).
  3. Těsto ihned nalijeme do formy a dáme do již vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut – zkusíme zapíchnout špejli a pokud se těsto nelepí, můžeme vyndat z trouby.
  4. Doporučuji namočit utěrku a perník s ní přikrýt, dokud nevychladne. Vhodné je též dát ho do chladu, ale pokud tu možnost nemáte, tak ho prostě nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  5. Po vychladnutí si v malém hrnci dáme vařit vodu. Pokud máte hluboký talíř, který můžete na hrnec položit aniž by vám propadl, využijte ho. V opačném případě vložte do vody misku, do které vám nenateče ani vařící se voda (případně vodu odlijte, ať se vám nesmíchá s čokoládou).
  6. Do misky nebo talíře si nalámejte asi 3/4 čokolády a přidejte kokosový olej. Když se čokoláda rozpustí, vyjměte ji z lázně a vhoďte do ní zbytek čokolády. Rozpuštěnou čokoládou polijte perník, posypte kokosem a nechte ztuhnout.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *