Perník

Poslední dobou na perníku lehce ujíždím. Respektive ujíždím na čemkoliv, v čem je perníkové koření. Ať už se jedná přímo o perník, nebo horkou čokoládu s perníkovým kořením, případně perníkové americké lívančky, na které vám v brzké době přidám recept.

Nečekejte od tohohle receptu nic převratného. Je to klasický perník z bílé mouky, bílého cukru, bez speciálních sladidel, muk, ovoce či zeleniny. Zkrátka klasika, která nikdy nezklame. Nikdo ani nepozná, že jí něco veganského. Možná budete dokonce podezíráni z toho, že jste s veganstvím sekli.

Když už jsem se zmínila o těch speciálních potravinách, tak bych možná mohla říct, kde sežete některé z použitých surovin. Rostlinná mléka už dnes seženete téměř v každém obchodě, jistotou jsou samozřejmě zdravé výživy a já osobně nakupuji rostlinná mléka v DM drogeriích, protože jsou nejlevnější a mají dostupné a dlouho otevřené pobočky i v menších městech.

Další, u čeho se občas lidé zasekávají, je čokoláda. Téměř všechny hořké čokolády jsou veganské, ale například i čokolády na vaření bývají ve většině případů použitelné. 

Poslední, o čem bych se chtěla zmínit, je kokosový olej, ten seženete ve zdravých výživách, ve větších supermarketech, případně opět v DM drogerii.

Přemýšlím, že bych o surovinách vytvořila samostatnou kategii, abych usnadnila práci všem, kteří s veganstvím začínají nebo se jen snaží zařadit do jídelníčku víc veganských jídel. Co vy na to? Uvítali byste takovou kategorii?

perník

AuthorBarbora Fait

Suroviny

Perník
 500 g polohrubé mouky
 500 ml rostlinného mléka
 250 g cukru
 100 ml rostlinného oleje
 35 g marmelády
 30 g holandského kakaa
 10 g perníkového koření
 1 balíček prášku do pečiva
 olej a strouhanka, hrubá mouka nebo kokos na vysypání formy
Poleva (volitelně)
 50 g hořké čokolády
 1 lžička kokosového oleje
 strouhaný kokos na posypání

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo sušeným kokosem.

2

Suché ingredience smícháme v míse a postupně vmícháváme roslinné mléko a olej. Nakonec vmícháme lžíci marmelády (můžete použít jakoukoliv, poprvé jsem zkoušela domácí švestkovou od tety, v tomto případě kupovanou malinovou – záleží na vašich preferencích a co máte zrovna doma otevřené).

3

Těsto ihned nalijeme do formy a dáme do již vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut – zkusíme zapíchnout špejli a pokud se těsto nelepí, můžeme vyndat z trouby. V opačném případě necháme ještě chvíli péct.

4

Doporučuji namočit utěrku a perník s ní přikrýt, dokud nevychladne. Vhodné je též dát ho do chladu, ale pokud tu možnost nemáte, tak ho prostě nechte vychladnout při pokojové teplotě.

5

Po vychladnutí si v malém hrnci dáme vařit vodu. Pokud máte hluboký talíř, který můžete na hrnec položit aniž by vám propadl, využijte ho. V opačném případě vložte do vody misku, do které vám nenateče ani vařící se voda (případně vodu odlijte, ať se vám nesmíchá s čokoládou).

6

Do misky nebo talíře si nalámejte asi 3/4 čokolády a přidejte kokosový olej. Když se čokoláda rozpustí, vyjměte ji z lázně a vhoďte do ní zbytek čokolády. Rozpuštěnou čokoládou polijte perník, posypte kokosem a nechte ztuhnout.

vegan perník

Ingredients

Perník
 500 g polohrubé mouky
 500 ml rostlinného mléka
 250 g cukru
 100 ml rostlinného oleje
 35 g marmelády
 30 g holandského kakaa
 10 g perníkového koření
 1 balíček prášku do pečiva
 olej a strouhanka, hrubá mouka nebo kokos na vysypání formy
Poleva (volitelně)
 50 g hořké čokolády
 1 lžička kokosového oleje
 strouhaný kokos na posypání

Directions

1

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo sušeným kokosem.

2

Suché ingredience smícháme v míse a postupně vmícháváme roslinné mléko a olej. Nakonec vmícháme lžíci marmelády (můžete použít jakoukoliv, poprvé jsem zkoušela domácí švestkovou od tety, v tomto případě kupovanou malinovou – záleží na vašich preferencích a co máte zrovna doma otevřené).

3

Těsto ihned nalijeme do formy a dáme do již vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut – zkusíme zapíchnout špejli a pokud se těsto nelepí, můžeme vyndat z trouby. V opačném případě necháme ještě chvíli péct.

4

Doporučuji namočit utěrku a perník s ní přikrýt, dokud nevychladne. Vhodné je též dát ho do chladu, ale pokud tu možnost nemáte, tak ho prostě nechte vychladnout při pokojové teplotě.

5

Po vychladnutí si v malém hrnci dáme vařit vodu. Pokud máte hluboký talíř, který můžete na hrnec položit aniž by vám propadl, využijte ho. V opačném případě vložte do vody misku, do které vám nenateče ani vařící se voda (případně vodu odlijte, ať se vám nesmíchá s čokoládou).

6

Do misky nebo talíře si nalámejte asi 3/4 čokolády a přidejte kokosový olej. Když se čokoláda rozpustí, vyjměte ji z lázně a vhoďte do ní zbytek čokolády. Rozpuštěnou čokoládou polijte perník, posypte kokosem a nechte ztuhnout.

Perník
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
7 komentářů Přidat své
    1. Ahoj. Myslím, že jsem to pekla ve formě cca 20×30 (bohužel se rozbila, tak ji nemůžu přeměřit a je to jen hrubý odhad). Když dáš jinak velkou formu, může být perník vyšší nebo nižší a možná pak bude potřeba trochu upravit čas pečení.

  1. Uau!!! Najlepší liaty čoko koláč aký som kedy jedla! Uplná Viedenská sacherka:)))) Nechápem viac zmyslu vajec v receptoch na koláče 😀 Jednoduchý! Čokoládový zamat ;D Mňam, ďakujem:)))

  2. Hezkou neděli. Dobrý, recept logický, rozpouštění 3/4 čokolády je moudrost. Marmeláda dovnitř fajn nápad, moje varianta byla mléko uvařená rýže s lněným semínkem. Příště udělám bezlepkovou verzi. Přítel si recept chválil, ale prý to bylo málo provzdušněné (kypré, já to slovo nesnáším, připomíná mi to tlustoprdy), že se mu nelíbily ty tuhé měkké části, na kterých si já ujíždím. Prozatím nejlepší perník co jsem upekla. 3 body z 10 (jednička je nejlepší, žejo). Děkuju Ti. Nara

    1. Děkuji za komentář 🙂 Napadá mě vyšlehat sníh z cizrnové vody a přidat to do toho těsta, to by mohlo zajistit to prokypření… ale vyzkoušeno to nemám, na dělání sněhu z aquafaby nemám dost trpělivosti 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..