„Co vaříš?“ zvědavě zjišťoval můj malý bráška (pomineme, že ve svých jedenácti letech už mi kouká z očí do očí).
„Zelňačku,“ odpovídám, zatímco krájím zelí.
„A budou v ní noky?“
„Budou.“ Nadšené zablýsknutí v očích bylo důkazem, že tohle byla správná odpověď.
Původně jsem chtěla vařit zelňačku klasicky, s bramborami. Ale pak přišla maminka s vychytávkou, na kterou jsem za těch 5 let veganství, dávno stihla zapomenout – bramborové nočky.
Jasně že zelňačka s bramborami je výborná. Ale zelňačka s bramborovými nočky je ještě lepší. Takže doporučuji vyzkoušet, práce vám to zas tolik nepřidělá a budete překvapeni, jak skvěle chutná.
Suroviny
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji necháme zesklovatět a přidáme kmín a papriku. Chviličku restujeme (10 vtěřin stačí, aby paprika nezhořkla). Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když se mouka s olejem spojí v kašovitou směs, můžeme vzniklou jíšku zalít vychladlým zeleninovým vývarem (osobně používám sypkou směs od Alnatury – běžně dostupná v DM drogeriích – a rozmíchám ji ve vodě, ale samozřejmě domácí zeleninový vývar je domácí vývar).
Zelí pokrájíme, abychom neměli v polévce zbytečně dlouhé kusy, a přidáme ho do polévky v okamžiku, kdy se začně vývar vařit. Přikryjeme pokličkou a necháme 20 vařit minut.
Uzený tempeh nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi na troše oleje.
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, vodu nesléváme. Když už se polévka vaří asi 20 minut, brambory osolíme a přidáme mouku. Uvedené množství je přibližné a záleží na tom, kolik vody obsahují brambory. Směs by měla být spíš řídká, nočky se mají trochu „roztřepit“. Pokud přidáte moc mouky, budou noky příliš tvrdé.
Brambory se solí a moukou promícháme, nabereme vždy zhruba půl lžičky těsta, lehce umáčkneme a vhodíme do polévky. Takto postupně vytvoříme nočky z celé směsy.
Polévku vaříme dalších asi 10 minut, přidáme osmažený tempeh a můžeme podávat.
Poznámka
Pokud patříte mezi tu menší část lidí, kteří nemají rádi tempeh, můžete použít uzené tofu, případně si dát polévku bez toho.
Ingredients
Directions
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji necháme zesklovatět a přidáme kmín a papriku. Chviličku restujeme (10 vtěřin stačí, aby paprika nezhořkla). Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když se mouka s olejem spojí v kašovitou směs, můžeme vzniklou jíšku zalít vychladlým zeleninovým vývarem (osobně používám sypkou směs od Alnatury – běžně dostupná v DM drogeriích – a rozmíchám ji ve vodě, ale samozřejmě domácí zeleninový vývar je domácí vývar).
Zelí pokrájíme, abychom neměli v polévce zbytečně dlouhé kusy, a přidáme ho do polévky v okamžiku, kdy se začně vývar vařit. Přikryjeme pokličkou a necháme 20 vařit minut.
Uzený tempeh nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi na troše oleje.
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, vodu nesléváme. Když už se polévka vaří asi 20 minut, brambory osolíme a přidáme mouku. Uvedené množství je přibližné a záleží na tom, kolik vody obsahují brambory. Směs by měla být spíš řídká, nočky se mají trochu „roztřepit“. Pokud přidáte moc mouky, budou noky příliš tvrdé.
Brambory se solí a moukou promícháme, nabereme vždy zhruba půl lžičky těsta, lehce umáčkneme a vhodíme do polévky. Takto postupně vytvoříme nočky z celé směsy.
Polévku vaříme dalších asi 10 minut, přidáme osmažený tempeh a můžeme podávat.