Zelňačka s bramborovými nočky

„Co vaříš?“ zvědavě zjišťoval můj malý bráška (pomineme, že ve svých jedenácti letech už mi kouká z očí do očí).

„Zelňačku,“ odpovídám, zatímce krájím zelí.
 
„A budou v ní noky?“
 
„Budou.“ Nadšené zablýsknutí v očích bylo důkazem, že tohle byla správná odpověď.
 
Původně jsem chtěla vařit zelňačku klasicky, s bramborami. Ale pak přišla maminka s vychytávkou, na kterou jsem za těch 5 let veganství, dávno stihla zapomenout – bramborové nočky.
 
Jasně že zelňačka s bramborami je výborná. Ale zelňačka s bramborovými nočky je ještě lepší. Takže doporučuji vyzkoušet, práce vám to zas tolik nepřidělá a budete překvapeni, jak skvěle chutná.
Zelňačka s bramborovými nočky
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 500 g kysaného zelí
  2. 2 malé cibule
  3. 2 lžíce rostlinného oleje
  4. 1 lžička kmínu
  5. 2 lžičky sladké mleté papriky
  6. 2 lžíce hladké mouky
  7. sůl a pepř
  8. 2 l zeleninového vývaru
  9. 1 uzený tempeh
  10. 400 g brambor
  11. cca 70 g mouky
  12. sůl
Postup
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji ji zpěníme, necháme zesklovatět a přidáme kmín a papriku. Chviličku restujeme (10 vtěřin stačí), aby paprika nezhořkla. Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když se mouka s olejem spojí v kašovitou směs, můžeme vzniklou jíšku zalít vychladlým zeleninovým vývarem (osobně používám sypkou směs od Alnatury – běžně dostupná v DM drogeriích – a rozmíchám ji ve vodě, ale samozřejmě domácí zeleninový vývar je domácí vývar).
  2. Zelí pokrájíme, abychom neměli v polévce zbytečně dlouhé kusy, a přidáme ho do polévky v okamžiku, kdy se začně vývar vařit. Přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut vařit.
  3. Uzený tempeh nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi na troše oleje.
  4. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, vodu nesléváme. Když už se polévka vaří asi 20 minut, brambory osolíme a přidáme mouku. Uvedené množství je přibližné a záleží na tom, kolik vody obsahují brambory. Směs by měla být spíš řídká, nočky se mají trochu „roztřepit“. Pokud přidáte moc mouky, budou noky příliš tvrdé.
  5. Brambory se solí a moukou promícháme, nabereme vždy zhruba půl lžičky těsta, lehce umáčkneme a vhodíme do polévky. Takto postupně vytvoříme nočky z celé směsy.
  6. Polévku vaříme dalších asi 10 minut, přidáme osmažený tempeh a můžeme podávat.
Poznámka
  1. Pokud patříte mezi tu menší část lidí, kteří nemají rádi tempeh, můžete použít uzené tofu, případně si dát polévku bez toho.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *