Jablečný drobenkový koláč

Tenhle koláč je takový introvert, taková šedá myška mezi moučníky.

Když se rozhlédnete, tak byste si ho dost možná ani nevšimli. Mezi všemi těmi načančanými cupcaky ozdobenými krémem, mezi mřížkovými koláči s krásně barevnou marmeládou, mezi cheesecaky s čerstvým ovocem navrchu, mezi všemi těmi by se tenhle koláč ztratil.

Ale pokud byste už měli plné zuby vší té parády, sedli byste si k tomuhle koláči a, stejně jako ta šedá myška mezi lidmi, by vás dost možná i tenhle kousek přesvědčil, že vzhled může klamat. Zjistili byste, že tenhle společník ze sebe dokáže vysoukat souvislou větu – narozdíl od toho přeslazeného, byť krásně nazdobeného piškotového dortu se dvěma různými krémy a marcipánem na vrchu. 

*****
Vím, že sem často dávám recepty, ve kterých je něco speciálního – rostlinné mléko, lahůdkové droždí, silken tofu, tempeh, bezlepkové mouky a podobné srandy. I když většinu z těch věcí už dnes sežete v každém okresním městě (a nejspíš i v o něco menších městech, protože obchod se zdravou výživou už dnes není nic výjimečného), občas se k tomu člověk zkrátka nedostane. A tak jsem si předsevzala, že alespoň jednou za čas sem dám věci ze zcela základních surovin, které seženete všude.
 
Na tomhle koláči je skvělé, že na něj nepotřebujete nic, co byste nesehnali ve vietnamské večerce, takže tenhle recept můžete s klidným svědomím předat své babičce. Jako rostlinný tuk můžete použít běžně dostupnou omegu (ano, je to čistý palmáč, takže je na vašem uvážení, jestli ho použijete), případně použít nějaký margarín ze zdravé výživy, ve které žádný palmáč není (tak to dělám já). 
 
A teď už nebudu zdržovat, tady máte recept!
 
Jablečný drobenkový koláč
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 300 g hladké mouky
  2. 3 lžičky prášku do pečiva
  3. 150 g krupicového cukru
  4. 50 g nastrouhaných lískových ořechů
  5. 150 g rostlinného tuku
  6. 1 kg jablek
  7. 1 a 1/2 lžíce skořice
  8. 2 lžíce nastrouhaných lískových ořechů
  9. olej a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup
  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou (dobře si přečtěte složení, aby v ní nebylo sádlo, ale s roslinným tukem).
  3. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Lehce vyždímeme přebytečnou šťávu – ne všechnu, ale neměla by šťáva samovolně téct. Poté jablka smícháme s ořechy a skořicí a promícháme.
  4. V míse smícháme hladkou mouku, cukr, práček do pečiva a ořechy. Poté přidáme změklý rostlinný tuk a rukama vypracujeme drobenku.
  5. 3/4 drobenkového těsta rovnoměrně nandáme do připravené formy, lehce „uhňácáme“. Poté nandáme jabečnou směs a posypeme zbytkem drobenky. Dáme do trouby a pečeme 40 – 45 minut.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *