Jahodovomelounová studená polévka

O tom, že je venku vedro, vás bezpochyby informovat nemusím. Stačí vystrčit hlavu z okna (a máte-li smůlu na bydlení, tak nemusíte dělat ani to), abyste to poznali sami. 

Řešením je vyrazit k vodě, dohánět po městě kropící vozy nebo si vytvořit nějakou osvěžující mňamku. Studenou, ideálně.

Před pár dny přišel balíček od bohemia olej, ve kterém jsem našla 4 druhy lokálních olejů – řepkový, slunečnicový, makový a z vlašských ořechů. Přemýšlela jsem, co s nimi provedu, protože je mi líto používat je v teplé kuchyni. Když jsem v lednici objevila jahody, bylo jasno. Polévka. Studená.

Nakoupila jsem pár dalších nezbytností – mátu, meloun, ovesnou smetanu a citrony – a dala se do „vaření“. Pak jsem tedy musela chvíli čekat, než se polévka v lednici správně vychladí, protože nikdo nechce jíst studenou polévku teplou.

Výsledek je příjemně osvěžující. V tomhle počasí, pokud nemáte možnost ležet u (nebo ještě lépe v) bazénu, je tato polévka skvělou možností, jak se alespoň trochu osvěžit. Můžete ji snídat, obědvat i večeřet, záleží jen na vás, v kterou denní dobu si ji připravíte.

Jako další chod můžete podávat třeba tento osvěžující RAW „dort“.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 350 g odstopkovaných omytých jahod
 200 g nakrájeného melounu bez pecek
 150 ml vody
 100 ml ovesné smetany
 6 lístků máty
 2 lžíce agávového sirupu
 12 lžíce makového oleje
 šťáva z 1⁄2 citronu

Postup

1

Jahody omyjeme, odstopkujeme a dáme do mixeru.

2

Meloun nakrájíme na menší kousky, vybereme z něj pecky a přidáme ho k jahodám.

3

Přidáme mátu, zalijeme ovesnou smetanou a vodou a mixujeme (stačí i tyčový mixer).

4

Přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a makový olej a promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme agávovým sirupem, přidáme citron nebo mátu.

5

Dáme na cca půl hodiny vychladit do ledničky a podáváme.

Jahodovomelounová polévka

Ingredients

 350 g odstopkovaných omytých jahod
 200 g nakrájeného melounu bez pecek
 150 ml vody
 100 ml ovesné smetany
 6 lístků máty
 2 lžíce agávového sirupu
 12 lžíce makového oleje
 šťáva z 1⁄2 citronu

Directions

1

Jahody omyjeme, odstopkujeme a dáme do mixeru.

2

Meloun nakrájíme na menší kousky, vybereme z něj pecky a přidáme ho k jahodám.

3

Přidáme mátu, zalijeme ovesnou smetanou a vodou a mixujeme (stačí i tyčový mixer).

4

Přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a makový olej a promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme agávovým sirupem, přidáme citron nebo mátu.

5

Dáme na cca půl hodiny vychladit do ledničky a podáváme.

Jahodovomelounová studená polévka

 

 
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
3 komentáře Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..