Slíbila jsem, že sem dám recept na nádivku. Doufala jsem, že to nebude až o velikonoční neděli. Jenže člověk se musí umět přizpůsobit, že ano.
Důležité je, že nádivku člověk nemusí jíst jen na Velikonoce. Stejně jako ji nemusí nikam nadívat. Nebo do ní dát 10 rohlíků a stejné množství vajec.
Teď byste si mohli říct: „Moje babička to tak nedělala a když to tak nedělala moje babička, tak to tak prostě nemůže být.“ Na druhou stranu, ta moje babička ani neměla většinu života splachovací záchod nebo dovolenou.
Ale vraťme se k jídlu. Pokud vás už bílé pečivo nudí nebo jen rádi experimentujete, vyzkoušejte si tuhle nádivku z polenty s tempehem a arašídy.
- 100g polenty
- 300ml zeleninového vývaru
- 300ml rostlinného mléka
- 2 lžíce arašídového (nebo slunečnicového) oleje
- 50g špenátu nebo kopřiv
- 50g tofu natural
- 50ml rostlinného mléka
- 1 lžička černé soli
- 30g arašídů
- 30g uzeného tempehu
- 25g jarní cibulky
- Do kastrůlku dáme vařit zeleninový vývar s 300ml rostlinného mléka. Když začne vývar vřít, vsypeme polentu a necháme vařit podle typu polenty (instantní se vaří krátce, obyčejná až 20 minut). Protože při vaření polenta prská, přiklopíme pokličkou a občas promícháme. Po odstavení z plotny vmícháme 2 lžíce arašídového (nebo jiného) oleje.
- Polentu přelijeme do pekáčku, abychom ji měli v menší vrstvě, necháme zatuhnout a vychladnout.
- Vychladlou polentu nakrájíme na kostky. Přidáme nasekanou jarní cibulku, špenát a/nebo kopřivy, na jemno nakrájená tempeh a arašídy.
- Tofu natural s 50ml rostlinného mléka rozmixujeme tyčovým mixerem. Dochutíme černou solí a vzniklou směsí zalijeme nádivku. Pořádně promícháme.
- Do vymazaných zapékacích misek vložíme nádivku a pečeme 20-30 minut na 200°C.
Myslím, že to nefunguje…