Má drahá polovička sehnala na farmářských trzích portobello a topinambury. A já zas naopak v K-FOOD poblíž náměstí Republiky sušené shiitake, takže houbové ragú bylo logické vyústění, co uvařit.
Zní to možná poněkud hipstersky, ale všechny uvedené suroviny seženete i ve větším supermarketu, takže není potřeba obíhat půl Prahy nebo věšet hlavu, pokud z Prahy nejste.
Suroviny
Postup
Shiitake zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odstát.
Slijeme vodu z hub, dolijeme vodou a přidáme vývar nebo do půl litru doplníme vývar.
Shiitake vyždímáme a nakrájíme je spolu s portobello na menší kusy.
Cibuli nakrájíme nadrobno a pomalu smažíme na oleji několik minut. Po zezlátnutí přidáme jemně nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě minutu necháme.
Přidáme nakrájené houby, minutu necháme smažit, osolíme, přidáme rozmarýn, tymián a podlijeme vínem.
Když se víno zredukuje zhruba na polovinu, přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Na středním ohni necháme vařit 10 minut. Přilijeme druhou polovinu vývaru a rostlinnou smetanu.
Necháme zredukovat, dokud nejsou houby jen v husté smetanové omáčce. Podle potřeby osolíme a opepříme.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory a topinambury oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme na olejem vymazaný plech. Osolíme a pečeme do zezlátnutí.
Ingredients
Directions
Shiitake zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odstát.
Slijeme vodu z hub, dolijeme vodou a přidáme vývar nebo do půl litru doplníme vývar.
Shiitake vyždímáme a nakrájíme je spolu s portobello na menší kusy.
Cibuli nakrájíme nadrobno a pomalu smažíme na oleji několik minut. Po zezlátnutí přidáme jemně nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě minutu necháme.
Přidáme nakrájené houby, minutu necháme smažit, osolíme, přidáme rozmarýn, tymián a podlijeme vínem.
Když se víno zredukuje zhruba na polovinu, přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Na středním ohni necháme vařit 10 minut. Přilijeme druhou polovinu vývaru a rostlinnou smetanu.
Necháme zredukovat, dokud nejsou houby jen v husté smetanové omáčce. Podle potřeby osolíme a opepříme.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory a topinambury oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme na olejem vymazaný plech. Osolíme a pečeme do zezlátnutí.