Houbové ragú s pečenými tapinambury

Má drahá polovička sehnala na farmářských trzích portobello a topinambury. A já zas naopak v K-FOOD poblíž náměstí Republiky sušené shiitake, takže houbové ragú bylo logické vyústění, co uvařit.

Zní to možná poněkud hipstersky, ale všechny uvedené suroviny seženete i ve větším supermarketu, takže není potřeba obíhat půl Prahy nebo věšet hlavu, pokud z Prahy nejste. 

houbové ragú s topinambury

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 500 ml zeleninového vývaru
 100 ml červeného vína
 100 ml rostlinné smetany
 20 g sušených shiitake
 3 větší portobello
 3 stroužky česneku
 1 cibule
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 sůl
 pepř
 olej
 500 g topinambur a brambor

Postup

1

Shiitake zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odstát.

2

Slijeme vodu z hub, dolijeme vodou a přidáme vývar nebo do půl litru doplníme vývar.

3

Shiitake vyždímáme a nakrájíme je spolu s portobello na menší kusy.

4

Cibuli nakrájíme nadrobno a pomalu smažíme na oleji několik minut. Po zezlátnutí přidáme jemně nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě minutu necháme.

5

Přidáme nakrájené houby, minutu necháme smažit, osolíme, přidáme rozmarýn, tymián a podlijeme vínem.

6

Když se víno zredukuje zhruba na polovinu, přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Na středním ohni necháme vařit 10 minut. Přilijeme druhou polovinu vývaru a rostlinnou smetanu.

7

Necháme zredukovat, dokud nejsou houby jen v husté smetanové omáčce. Podle potřeby osolíme a opepříme.

8

Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory a topinambury oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme na olejem vymazaný plech. Osolíme a pečeme do zezlátnutí.

houbové ragú s topinambury

Ingredients

 500 ml zeleninového vývaru
 100 ml červeného vína
 100 ml rostlinné smetany
 20 g sušených shiitake
 3 větší portobello
 3 stroužky česneku
 1 cibule
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 sůl
 pepř
 olej
 500 g topinambur a brambor

Directions

1

Shiitake zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odstát.

2

Slijeme vodu z hub, dolijeme vodou a přidáme vývar nebo do půl litru doplníme vývar.

3

Shiitake vyždímáme a nakrájíme je spolu s portobello na menší kusy.

4

Cibuli nakrájíme nadrobno a pomalu smažíme na oleji několik minut. Po zezlátnutí přidáme jemně nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě minutu necháme.

5

Přidáme nakrájené houby, minutu necháme smažit, osolíme, přidáme rozmarýn, tymián a podlijeme vínem.

6

Když se víno zredukuje zhruba na polovinu, přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Na středním ohni necháme vařit 10 minut. Přilijeme druhou polovinu vývaru a rostlinnou smetanu.

7

Necháme zredukovat, dokud nejsou houby jen v husté smetanové omáčce. Podle potřeby osolíme a opepříme.

8

Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory a topinambury oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme na olejem vymazaný plech. Osolíme a pečeme do zezlátnutí.

Houbové ragú s pečenými tapinambury
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..