Koprovka z celozrnné jíšky

Kopr je na tom tak trochu jako koriandr (obojí začíná na ko, že by to mělo nějakou souvislost?),  buď jej milujete, nebo ho nenávidíte. Nic mezi tím není. Na kterou stranu se přikláníte vy? Na temnou nebo světlou? A která je která? To nechám na vás. A těm z vás, kteří kopr můžou, přináším recept na (ne)oblíbenou českou klasiku.
 
A jen tak mimochodem – věděli jste, že je koprovka tak jednoduchá? Já jsem čekala nějakou kulišárnu, při které nebudu celou noc spát, a ono ejhle. Když se vybodnete na knedlík, tak se z toho vyklube velmi jednoduchá záležitost.
 
Tak já už nebudu zdržovat, tady to máte.
Koprovka z celozrnné jíšky
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 3 lžíce oleje
  2. 3 lžíce celozrnné mouky
  3. 500ml zeleninového vývaru
  4. 1 lžíce octa
  5. 1 lžíce agávového sirupu
  6. 150ml rostlinné smetany
  7. 20g kopru
Postup
  1. V hrnci rozehřejeme olej a zaprášíme ho celozrnnou moukou, mícháme, aby se jíška nespálila.
  2. Smažíme asi minutu, stále mícháme a pomalu přilíváme vývar (měl by být studený, přinejhorším alespoň vychladlý). Přiklopíme poklicí a necháme 20 minut vařit.
  3. Osolíme, přidáme ocet a agávový sirup podle chuti (můžete dát více či méně podle vlastních preferencí, mně vyhovuje tenhle poměr). Pak vlijeme rostlinnou (já dala kokosovou, mňam) smetanu, vsypeme nasekaný kopr, kterého může být klidně víc, než je uvedené množství (těch 20g je podle mého názoru tak akorát, aby se to dalo nazývat koprovkou, ale čím víc kopru, tím víc koprovka, že ano). Necháme přejít varem a vypneme sporák.
  4. Klasikům podáváme s knedlíkem, ostatní si ji mohou dát s pečenými či vařenými bramborami.
  5. Masožravé společnosti rozhodně přidáme uzený tempeh, sami si k tomu můžeme dát třeba opečené žampiony (doporučuji spíš portobello než obyčejné).
http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *