Puding z chia semínek

Chia semínka pocházejí z oblasti střední a jižní Ameriky, kde je odedávna využívali ve svém jídelníčku Aztékové. Jsou vyváženým zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a obsahují vápník. Navíc do sebe nasávají vodu, díky čemuž znásobí svůj objem a zgelovatí a pak těla postupně uvolňují vodu. 
 
Puding z těchto semínek je extrémně jednoduchý a zvládne ho každý, je vhodný i pro ty, kteří jsou schopni spálit i vodu na čaj. 
Puding z chia semínek
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 1/4 hrnku chia semínek
  2. 1 1/4 hrnku rostlinného mléka
  3. 1-2 lžíce agávového sirupu
  4. ovoce dle chuti
  5. volitelně: skořice, vanilka
Postup
  1. Večer si nasypeme semínka do misky a zalijeme příslušným množstvím rostlinného mléka. Já jsem použila neslazené sójové, ale vhodnější by bylo použít čerstvě umixované oříškové mléko, získáte tím raw snídani.
  2. Přidáme sirup a dobře promícháme. Necháme pár minut odstát a pak dáme do ledničky, kde ho necháme přes noc chladit. Ráno puding rozdělíme do dvou (na snídaně) nebo 4 (na svačiny) skleniček, přidáme skořici nebo vanilku a na kousky rozebraný grep nebo jiné ovoce. Podělíme se s drahou polovičkou, některým vstřícným členem rodiny nebo si část necháme na později.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
  1. Chia semínkům se též říkalo aztécké zlato, asi proto, že ho aztéci používali i jako platidlo. V mayštině Chia znamená Síla a chia semínka, resp. mouka z nich, sloužily jako vydatný zdroj potravy při dlouhých cestách. A to nejen pro jejich vysoký zdroj energie, ale také pro obsah důležitých látek – kromě výše zmiňovaných omega-3 a omega-6 masných nenasycených kyselin, které jsou zde zastoupeny ve vyváženém poměru, a vápníku také kvůli vysokému obsahu antioxidantů, železa kália či bóru. Chia semínka mají v průměru až dvojnásobný obsah bílkovin než obiloviny. To k teorii. Teď moje oblíbené "recepty" na chia puding: Mně nejvíce chutná chia puding, když se chia semínka zalijí rýžovo kokosovým mlékem od Provamelu. Ale protože ten je drahý, dobře se mi osvědčilo obecně rýžové mléko, ono je totiž samo o sobě nasládlé. Dobré je také jakékoliv ochucené mléko vanilkou. Skvělé je též rozmixovat mango a vmíchat do pudingu. I rozmixovaný banán je super.
    Hanka

  2. Rýžovokokosové mléko je vážně drahé a samotné rýžové jsem si stále ještě nezvládla příliš oblíbit právě proto, že je samo o sobě sladké. Nicméně typ na rozmixované ovoce se mi líbí, děkuju 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *