Taková klasická česká naprosto výborná prasárna – kynuté ovocné knedlíky. Ale na druhou stranu jsem to brala jako výzvu, kynuté ovocné knedlíky jsem nikdy nedělala, tak proč to alespoň jednou v životě nezkusit. Na farmářských trzích jsme sehnali krásné čerstvé jahody, meruňky a třešně. To si zkrátka o knedlíky říkalo, nemám pravdu?
Ovocné kynuté knedlíky
2017-09-15 18:23:14
Suroviny
- 500g polohrubé mouky
- 15g kvasnic
- 1 lžíce agávového sirupu
- 300ml rostlinného mléka
- špetka soli
- 350-400g ovoce
- agávový sirup
- rostlinná smetana
- skořice
Postup
- Do poloviny vlažného mléka přidáme sirup a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
- K mouce přidáme mléko, kvásek a špetku soli a vypracujeme vařečkou (ze začátku můžete použít ruce) těsto, které by nemělo lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout na teplém místě.
- Z nakynutého těsta odebíráme kuličky o průměru asi 5cm, vytvoříme z nich placky a obalíme jimi ovoce. Každý knedlík poválíme mezi rukama, abychom vytvořili kuličku. Pokud vám těsto přeci jen lepí, vezměte si trochu mouky do ruky a pomozte si při tvarování kuliček.
- Dáme vařit vodu do velkého hrnce. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, stáhneme oheň, překryjeme poklicí a necháme vařit knedlíky asi 8 minut.
- Po vyjmutí knedlíky propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
- Na talíři knedlíky polijte rostlinnou smetanou, agávovým sirupem a posypte skořicí. Můžete přidat nadrobené silken tofu nebo jiný sirup dle chuti.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Tak to vyzkouším
kolik tak knedlíků vyjde z uvedeného dávkování????
děkuji 🙂 🙂 🙂
Mě jich vyšlo 13 z červeného vína – do každého se vešly 4 hrozny.
Bohužel si to už nepamatuji, přeci jen je to už rok. Ale odhaduji to tak na 4 porce, možná o něco víc, podle typu strávníků 😉
Zrovna je dělám a mám jich 22 🙂 Nejsou úplně mega, ale maličké taky ne 🙂
Ja jsem jich mela 15 🙂
Už se vaří voda na ně. Děkuji moc :-))
Doufám, že budou chutnat 🙂
kde se da koupit kvasnice?
Kvasnice je jiný název pro droždí. Dá se to koupit v jakýchkoli potravinách.
Vyzkoušela jsem včera Vaše kynuté knedlíky s borůvkami (bez skořice). Byly vynikající!!! Pochutnala si i máma, která je velmi dobrá kuchařka. Moc děkuju za recept a inspiraci.
Tak to mě těší a jsem ráda, že měl recept úspěch 🙂
Můžu se optat, zda Vám vyšly knedlíky spíše mazlavé, než typicky kynuté? Vařila jsem cca 15-20minut a stále nebyly tak kynuté, jako klasické (s živočišnými složkami). Díky