Barborčina rebarborová

Od sousedky z chalupy jsem dostala rebarboru. A protože maminka dělala marmeládu, rozhodla jsem se, že si ji na zkoušku udělám taky. Jen o něco zdravější. A protože marmelády moc nesním a navíc jsem to chtěla spíš jen zkusit, udělala jsem ji jen z velmi malého množství. Vy však můžete množství rebarbory zvětšovat tak dlouho, dokud se vám vejde do hrnce. A dokud vám budou stačit peníze na agávový sirup samozřejmě.

AuthorreBarbora

Suroviny

 250 g oloupané rebarbory
 150 ml vody
 7 lžic agávového sirupu
 ½ lžičky agaru

Postup

1

Vymyjeme nějaké dvě pěkné malé skleničky (nebo jednu větší), osušíme a necháme pořádně vyschnout.

2

Z rebarbory odstraníme slupku a nakrájíme je na drobné kousky. Spaříme ji horkou vodou . Přesypeme do hrnce a přilijeme vodu. Osladíme agávovým sirupem a vaříme přibližně 20 minut. Ochutnáme, jestli se nám zdá dostatečně sladká, případně můžeme přidat sirup (rebarbora je hodně kyselá, ale s tímto množstvím se mi poměr kyselosti vůči sladkosti zdál naprosto vyhovující). 

3

Přisypeme agar a vaříme ještě další 2 minuty. Vypneme sporák a lžící naplníme skleničky. Čistou utěrkou otřeme okraj skleničky, dáme víčko a pořádně utáhneme. Otočíme dnem vzhůru.

4

Pokud máte stejně bídnou spotřebu marmelády jako já, doporučuji použít skutečně co nejmenší sklenice, kvůli chybějícím konzervantům vám ani v lednici příliš dlouho nevydrží. 

 

 

Ingredients

 250 g oloupané rebarbory
 150 ml vody
 7 lžic agávového sirupu
 ½ lžičky agaru

Directions

1

Vymyjeme nějaké dvě pěkné malé skleničky (nebo jednu větší), osušíme a necháme pořádně vyschnout.

2

Z rebarbory odstraníme slupku a nakrájíme je na drobné kousky. Spaříme ji horkou vodou . Přesypeme do hrnce a přilijeme vodu. Osladíme agávovým sirupem a vaříme přibližně 20 minut. Ochutnáme, jestli se nám zdá dostatečně sladká, případně můžeme přidat sirup (rebarbora je hodně kyselá, ale s tímto množstvím se mi poměr kyselosti vůči sladkosti zdál naprosto vyhovující). 

3

Přisypeme agar a vaříme ještě další 2 minuty. Vypneme sporák a lžící naplníme skleničky. Čistou utěrkou otřeme okraj skleničky, dáme víčko a pořádně utáhneme. Otočíme dnem vzhůru.

4

Pokud máte stejně bídnou spotřebu marmelády jako já, doporučuji použít skutečně co nejmenší sklenice, kvůli chybějícím konzervantům vám ani v lednici příliš dlouho nevydrží. 

Notes

Rebarborová marmeláda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *