Kulajda je jedna z mých nejoblíbenějších polévek. Musela jsem ji tudíž zkusit zveganizovat. A musím říct, že je stejně skvělá jako byla kdysi ta od babičky.
Kulajdu mám totiž spojenou s mojí sestřenicí, která ji milovala, a s babičkou, která ji vařila vždycky, když přijela tahle sestřenice na návštěvu.
Zároveň mi připomíná procházky do lesa. Většinou s námi musel jít ještě někdo další, protože babiččin orientační smysl nebyl zrovna z nejlepších. Což je pro mě dodneška nepochopitelná věc – jak se někdo může někde ztratit?
A jaké vzpomínky vyvolává kulajda ve vás?
Suroviny
Postup
Houby zalijeme horkou vodou.
Oloupeme brambory a nakrájíme. Vodu z hub doplníme vývarem, abychom dohromady měli litr, nalijeme do hrnce, přidáme brambory, namočené houby a dáme vařit.
Když jsou brambory uvařené, rozmačkáme je a přilijeme rostlinnou smetanu, ocet, přidáme sůl a pepř podle potřeby. Necháme prohřát, přidáme kopr a sejmeme ze sporáku.
Ingredients
Directions
Houby zalijeme horkou vodou.
Oloupeme brambory a nakrájíme. Vodu z hub doplníme vývarem, abychom dohromady měli litr, nalijeme do hrnce, přidáme brambory, namočené houby a dáme vařit.
Když jsou brambory uvařené, rozmačkáme je a přilijeme rostlinnou smetanu, ocet, přidáme sůl a pepř podle potřeby. Necháme prohřát, přidáme kopr a sejmeme ze sporáku.
Kulajdu zbožňuji už odmalička. 🙂 Takže moc děkuji za recept!
Vyřídím mamince, která je za to přímo zodpovědná 🙂
Pecka, strašná mňamina!!:)
Velmi chutné při pohledu na obrázky! S radostí budu informace šířit dál 🙂
Jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept. Ďakujem.
To bylo taaaak výborné! Moc děkuji za recept!🙏
Jsem ráda, že vám kulajda chutnala, je to jedno z mých oblíbených jídel 🙂