Kulajda

Kulajda je jedna z mých nejoblíbenějších polévek. Musela jsem ji tudíž zkusit zveganizovat. A musím říct, že je stejně skvělá jako byla kdysi ta od babičky.

Kulajdu mám totiž spojenou s mojí sestřenicí, která ji milovala, a s babičkou, která ji vařila vždycky, když přijela tahle sestřenice na návštěvu.

Zároveň mi připomíná procházky do lesa. Většinou s námi musel jít ještě někdo další, protože babiččin orientační smysl nebyl zrovna z nejlepších. Což je pro mě dodneška nepochopitelná věc – jak se někdo může někde ztratit?

A jaké vzpomínky vyvolává kulajda ve vás?

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 300 g brambor (3 středně velké kusy)
 15 g sušených hub (1/2 hrnku)
 1 l zeleninového vývaru (včetně vody z namočených hub)
 1 kmínu
 sůl a pepř
 1 umeocta (nebo normálního octa)
 200 ml ovesné smetany
 3 g čerstvého kopru

Postup

1

Houby zalijeme horkou vodou.

2

Oloupeme brambory a nakrájíme. Vodu z hub doplníme vývarem, abychom dohromady měli litr, nalijeme do hrnce, přidáme brambory, namočené houby a dáme vařit.

3

Když jsou brambory uvařené, rozmačkáme je a přilijeme rostlinnou smetanu, ocet, přidáme sůl a pepř podle potřeby. Necháme prohřát, přidáme kopr a sejmeme ze sporáku.

veganská kulajda

Ingredients

 300 g brambor (3 středně velké kusy)
 15 g sušených hub (1/2 hrnku)
 1 l zeleninového vývaru (včetně vody z namočených hub)
 1 kmínu
 sůl a pepř
 1 umeocta (nebo normálního octa)
 200 ml ovesné smetany
 3 g čerstvého kopru

Directions

1

Houby zalijeme horkou vodou.

2

Oloupeme brambory a nakrájíme. Vodu z hub doplníme vývarem, abychom dohromady měli litr, nalijeme do hrnce, přidáme brambory, namočené houby a dáme vařit.

3

Když jsou brambory uvařené, rozmačkáme je a přilijeme rostlinnou smetanu, ocet, přidáme sůl a pepř podle potřeby. Necháme prohřát, přidáme kopr a sejmeme ze sporáku.

Kulajda
4 komentáře Přidat své

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.