Bramborová buchta (báč) bez vajec

Bramborová buchta (nebo chcete-li tak báč) je slaná buchta, která se peče na Plzeňsku a nikde jinde jsem se s tím zatím nesetkala. Respektive jsem se ještě nesetkala s nikým, kdo by věděl, o čem mluvím. 

V klasickém podání do bramborové buchty patří mléko, vejce, uzené, ale to neznamená, že by veganská varianta nějak zaostávala. U rodičů se po ní zaprášilo stejně jako po té od maminky. A stejně jako u té od maminky jí zřejmě mělo být víc.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 5 větších brambor (cca 800 - 900 g)
 3 hrnky polohrubé mouky
 1 balení uzeného tempehu
 ½ l ovesného mléka
 100 ml oleje
 63 g čerstvého droždí (1 a ½ kostky)
 1 lžíce soli
 1 lžíce sušené majoránky
 5 stroužků česneku

Postup

1

Do části vlažného ovesného mléka (mělo by mít cca 37 °C) rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.

2

Syrové brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme spolu s tempehem.

3

Přidáme mouku, sůl, mojoránku a prolisovaný česnek. Zalijeme mlékem, olejem a promícháme. Přilijeme kvásek a zpracujeme v těsto.

4

Nalijeme do pekáče (většího, než ten který vidíte na fotce, já jsem buchtu musela péct ještě v jedné menší formě).

5

Necháme hodinu v teple kynout.

6

Po asi 50 minutách zapneme troubu a předehřejeme ji na 150 °C.

7

Po hodině dáme buchtu péct. Pečeme hodinu (kontrolujeme špejlí a případně přidáme pár minut navíc).

bramborová buchta

Ingredients

 5 větších brambor (cca 800 - 900 g)
 3 hrnky polohrubé mouky
 1 balení uzeného tempehu
 ½ l ovesného mléka
 100 ml oleje
 63 g čerstvého droždí (1 a ½ kostky)
 1 lžíce soli
 1 lžíce sušené majoránky
 5 stroužků česneku

Directions

1

Do části vlažného ovesného mléka (mělo by mít cca 37 °C) rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.

2

Syrové brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme spolu s tempehem.

3

Přidáme mouku, sůl, mojoránku a prolisovaný česnek. Zalijeme mlékem, olejem a promícháme. Přilijeme kvásek a zpracujeme v těsto.

4

Nalijeme do pekáče (většího, než ten který vidíte na fotce, já jsem buchtu musela péct ještě v jedné menší formě).

5

Necháme hodinu v teple kynout.

6

Po asi 50 minutách zapneme troubu a předehřejeme ji na 150 °C.

7

Po hodině dáme buchtu péct. Pečeme hodinu (kontrolujeme špejlí a případně přidáme pár minut navíc).

Bramborová buchta (báč)
 
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
6 komentářů Přidat své
    1. Děkuji, Vlasto, za připomínku. Brambory mají být syrové. Opravím to, aby to dál nikoho nemátlo. Nějak mě nenapadlo to uvést, protože většinou píšu, že se brambory mají dát vařit, pokud je to vyžadováno. Tak jsem brala automaticky, že tady je nevaříme 🙂

  1. jako (původem) plzeňák tenhle recepis obzvlášť cenim a děkuju <3 a propos, nenašel by se tam ještě třeba na vegan verzi chodskýho koláče? ani jedna babička už mi bohužel neporadí, jak na to vyzrát bez vajec…
    a jestli něco doopravdy miluju, pak to je báč a chodskej koláč 😀

    1. Zkusím ty chodské koláče nějak vymyslet, ale taky už nemám žádnou babičku, které bych se mohla zeptat. ale všeobecně si myslím, že vejce jsou přeceňovaná a za větší výzvu považuju kynuté těsto obecně 🙂 místo tvarohu funguje skvěle silken tofu s trochou mléka a cukrem, po upečení je to fakt jako tvaroh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..